Според главният държавен здравен инспектор пикът на епидемията ще е

...
Според главният държавен здравен инспектор пикът на епидемията ще е
Коментари Харесай

Свърши господството на COVID-19, доц. Кунчев намекна, че грипът ще го „избута“

Според основният държавен здравен контрольор пикът на епидемията ще е в краят на януари и началото на февруари

Конкуренцията сред вирусите е жестока и когато един успее да вземе преимущество, избутва всички останали и не дава опция да се развият. Този интервал (б.а. в който доминираше COVID-19) обаче свърши. Това сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

С грипните епидемии се срещаме всяка година, като се изключи последните две, защото ограниченията за COVID-19 покриваха всички останали респираторни болести, добави той.

" Имаше някои податки, че може би ще е малко по-интензивна епидемията, главно от Южното полукълбо - Австралия и Нова Зеландия. От Съединени американски щати оповестяват за малко по-рано начало на грипната зараза в Северна Америка, само че за момента не виждам нещо по-драматично, нещо друго или по-тежко протичане. Вероятно ще бъде една естествена зараза ", изясни доцентът.

По думите му у нас се появиха към този момент първите грипни изолации, само че през други години е имало повече случаи. Сега не са толкоз интензивни. Като всички вируси грипът се популяризира доста елементарно. Очаква се ускорение на процеса. Краят на януари и първата седмица на февруари се чака пикът на епидемията. Кунчев сподели още, че и в този момент може да се имунизираме против грип.

„ Очакванията ни към ковид към този момент най-малко се оправдават. Той се развива по път, който му обезпечава това да остане жив и да се популяризира. Това е задачата на всеки микроорганизъм “, съобщи Кунчев.

„ Коронавирусът избра не първият метод – да бъде доста тежък, да умират хора и ние да вземаме строги хора против него, а този, който му обезпечава преимущество – да протича по-леко, да се предава от човек на човек, да си циркулира в обществото и ние да боледуваме, само че това да не води до толкоз тежки последствия – нито медицински, нито обществени “, добави той. 

„ Излязоха 4-5 нови варианта на разновидността Омикрон и всичките вървят по посочения път - предават се доста елементарно, само че не провокират тежко протичане на болестта и висока смъртност. Всъщност стартира да наподобява на естествените респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима “, сподели още доцент Ангел Кунчев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР