Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан,

...
Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан,
Коментари Харесай

Лазаровден е, вижте старите български традиции!


Според евангелието, когато Спасителят е в земите оттатък река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато Месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото заравяне в символ на признателност за проявеното от него гостолюбие.

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в непоколебим пост и самоограничение и е провъзгласен за първи свещеник на град Китион на остров Кипър.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети страдалец Лазар Български, малтретиран и погубен на 23 април 1802 година.

Според българската национална традиция Лазаровден или Лазарица е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите девойки в моми за женене.

На този ден групи от по шест - седем девойки на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични облекла или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото. Пеят обредни песни за всеки член от фамилията, възхваляват деца, остарели, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги подаряват с яйца и пари.

Вярва се, че къщата, в която са влезнали и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С ария навлизат в нивите и пожелават богата годишна продукция от раззеленилото се жито. 

Имен ден имат Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР