Според естонска комисия щетите, нанесени на балтийската република от съветската

...
Според естонска комисия щетите, нанесени на балтийската република от съветската
Коментари Харесай

Според Естония щетите от съветската окупация са 1,2 млрд. евро

Според естонска комисия вредите, нанесени на балтийската република от руската окупация, възлизат на 89 милиарда рубли (1,2 милиарда евро), заяви правосъдното министерство в Талин, представено от БГНЕС.
„ В отчета на комисия са упоменати числата на вредите: жертви на сталинските репресии са станали 49 500 души; 24 100 души са починали по време на Втората международна война; 139 400 души са били принудени да изоставен Естония; заради загубата на Печерския регион и територията оттатък Нарва Естония се е лишила от 213 000 души “, гласи известието на министерството.
В известието се прецизира, че от 1948 до 1985 година Естония се е лишила от 1 млн. хектара аграрни земи. Замърсяването на водите на повърхността от 1950 до 1980 година е оценено на 20 милиарда рубли, а замърсяването на подпочвените води – на 60 милиарда рубли. Принудителната колективизация разрушила селското стопанство и нанесла вреди в размер на три милиарда рубли, уверени са в правосъдното ведомство. В Естония била докарана извън многочислена работна мощ и делът на естонците в популацията на републиката намалял от 89% през 1941 година до 61% през 1989 година
По думите на министъра на правораздаването Урманс Рейнсалу голям брой загуби не могат да бъдат измерени с пари – да вземем за пример разрушаването на държавността, културата, образованието, развиването на свободното общество. Според Рейнсалу работата по оценката на вредите, нанесени от Москва, би трябвало да продължи.
В естонското държавно управление явно има разнообразни отзиви по това какво би трябвало да се прави с огласените данни. По-рано министърът на външните работи Свен Миксер съобщи, че не счита за рационално да се желаят от Русия обезщетения за вредите от руската окупация.
Москва нееднократно е заявявала, че не може да става и дума за окупация на балтийските страни от 1940 година, тъй като присъединението на тези страни към Съюз на съветските социалистически републики е станало по силата на настоящото тогава интернационално право.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР