Според експерти заради Омикрон България може да влезе в четвъртия

...
Според експерти заради Омикрон България може да влезе в четвъртия
Коментари Харесай

Математици за Омикрон: България може да влезе в критичен етап до края на месеца

Според специалисти поради Омикрон България може да влезе в четвъртия -  сериозен стадий, до края на месеца. Това значи, че ще бъдат заети над 80 на 100 от интензивните кревати, и може да се стигне до локдаун и затваряне на учебни заведения, заяви .

След пет дни 2 от общо 6-те зони, на които е разграничена България ще са с 50% претовареност на интензивните кревати, демонстрира математическият модел. Става дума за " Северозападния " и

" Североизточния " регион. Тогава за учениците проектът планува прекъсване на заниманията по ползи със разбъркване на паралелки, анулация на плануваните екскурзии и зелени учебни заведения, както и на проведените визити на учениците в музеи и театри.

А в една от зоните след единствено 5 дни би трябвало да спре напълно присъственото образование за учениците, тъй като там заетите интензивни кревати ще са достигнали сериозните 80%. Това е " Северният централен " регион.

Независимо от обстановката с пандемията обаче не е планувано затваряне на яслите и детските градини в нито един от стадиите. Русе попада в клъстера, който е най-застрашен от въвеждане на по-строги ограничавания, включващи и затваряне на учебните заведения. В Математическата гимназия в града и в този момент 50% от учениците към този момент са в онлайн образование поради карантина. 

 „ За страдание тази заран още три паралелки трябваше да останат у дома.  Като им съобщавах, че би трябвало незабавно да си тръгнат и са под карантина, бяха доста разочаровани учениците, по никакъв начин не им се тръгваше ”, разяснява шефът на МГ „ Баба Тонка ”- Русе Галина Бобева.

Според шефа, макар огромният брой инфектирани възпитаници и учители в последните дни, присъственият развой не би трябвало да се стопира за дълго.

„ Забелязваме пропуски освен в предметите и образованието, само че и психическо натоварване ”, добави тя.

Недоволни от концепцията да са още веднъж пред компютъра са и учениците.

„ За мен е съвсем невероятно да се върна у дома, тъй като всеки има заета стая и няма да може съвсем нищо да се прави ”, споделят част от учениците.

На друго мнение обаче са част от родителите. Те считат, че с новия проект на страната - учебните заведения да затварят в краен случай, се рискува здравето на доста деца.

 „ Tова, което те одобриха сега е най-лошата обстановка. Децата всеобщо се разболяват, в учебните заведения се върви всеобщо без маски. Ако едно дете се разболее, а в  къщата, както е в нашия случай има болен член с доста болести, той ще придвижи болестта към него ”, споделя Тонка Костадинова.

Според вирусолози рискът за здравето при децата с новия вид Омикрон не е по-голям спрямо предходните разновидности.

„ При децата доста повече е предаването на вируса, в сравнение с самото заболяване, те прекарват толкоз леко, че в множеството случаи не схващат ”, споделя вирусологът проф. Радка Аргирова.

Николай Витанов е математикът, изготвил разбора с какво движение следва да се изпълнят интензивните отделения у нас. Но не на база единствено наличните сега кревати, а на целия потенциал на здравната система.

„ Взима оптималния брой кревати, които биха могли да се разкрият и от там нататък към този момент няма накъде да се разкриват кревати и стигне ли се до 80% там би трябвало да се знае, че обстановката е сериозна в съответната област. Към края на месеца цялата страна ще е на 80% ”, изясни математикът.

Очакванията са скоро дефицитът на интензивни кревати да е в сериозната четвърта фаза.

Дори при постигане на този четвърти стадий обаче се планува опция дребните възпитаници от 1-ви до 4-ти клас да продължат да вървят на учебно заведение. Това ще зависи от % болни възпитаници и отсъстващи преподаватели, както и има ли задоволителен брой педиатрични кревати в съответната област. Към момента по данни на просветителното министерство децата под карантина у нас са над 18 хиляди, а учителите - 1 500.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР