Според експерти Северна Корея може да е започнала да възстановява

...
Според експерти Северна Корея може да е започнала да възстановява
Коментари Харесай

С възстановяването на полигона Сохе КНДР се опитва да си даде още тежест

Според специалисти Северна Корея може да е почнала да възвръща ракетния си полигон Сохе още преди срещата сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Ханой, отбелязва френският в. "Паризиен ".

Пхенян беше поел ангажимент да затвори обекта, който публично служи за изпращане на спътници в космоса, само че елементарно може да бъде употребен за изстрелване на балистични ракети. Международната общественост счита севернокорейската галактическа стратегия за заслон на оръжейната си стратегия, напомня френското издание.

Корейската народнодемократична република (КНДР) стартира работата по демонтирането на обекта Сохе през предходната година, откакто Ким Чен-ун даде обещание да го направи на първата си среща с Тръмп през юни 2018 година, напомня английският в. "Гардиън ". Втората среща в Ханой се провали предходната седмица заради различия доколко Пхенян е податлив да ограничи нуклеарната си стратегия и до каква степен Съединени американски щати са подготвени да облекчат наложените наказания.

Тръмп съобщи, че има проблем, който би трябвало да бъде решен, само че добави, че връзките сред него и Ким са положителни. Американският президент, стремящ се да реализира огромна външнополитическа победа по севернокорейския проблем, нееднократно е подчертавал връзките си със севернокорейския водач, само че към този момент това не се оказва задоволително да преодолее сериозните различия сред двете страни, отбелязва в. "Гардиън ".

След неуспеха на срещата в Ханой въпросът е ще се върне ли Ким Чен-ун към воденето на политика на ръба на войната, с цел да завоюва предимство, написа в. "Ню Йорк таймс ", отбелязвайки, че съгласно специалисти по Северна Корея, той може би няма избор. Ким се върна от срещата, без да е постигнал облекчение на глобите, а има мощни признаци, че стопанската система на страната продължава да се свива. Засилващите се стопански проблеми може да принудят Пхенян да се върне на масата за договаряния.

С подновяването на активността на ракетния обект Сохе, Северна Корея се пробва да си придаде по-голяма тежест преди идващия кръг на договаряния, счита Ко Ю-хуан, учител по проблемите на Северна Корея в южнокорейския университет Донгук. Според него Пхенян няма да рискува подновяването на взаимните военни учения на Съединени американски щати и Южна Корея или заплахата Вашингтон още веднъж да стартира да приказва за боен вид на разрешаване на спора.

При напускането на срещата в Ханой, Тръмп акцентира, че двете страни се разделят като другари, само че единствено след една седмица процесът на договаряния наподобява по-нестабилен отвсякога, написа в. "Вашингтон пост ". Според анализатори решението за подновяването на работата по обекта Сохе демонстрира неустойчивостта на преговорния развой, почнал със опасността на американския президент за цялостно заличаване на Северна Корея и траял с две исторически срещи сред водачите на двете страни. Сега може да се стигне до трета фаза на "дрънкане на оръжия ".

"Това е опасен ход, само че ние знаем, че севернокорейците имат висока приемливост към риска ", споделя Сю Май Тери, някогашна високопоставена анализаторка на Централно разузнавателно управление на САЩ по проблемите на Корея. Според нея задачата на Ким е да окаже напън на държавното управление на Тръмп да подписа преференциално за Пхенян съглашение, както и да изпрати обръщение до южнокорейския президент Мун Дже-ин, че би трябвало да работи бързо, с цел да посредничи сред Северна Корея и Съединени американски щати, или да работи еднолично за възстановяване на връзките със прилежащата страна.

"Трудно е да се каже дали това е реакция на срещата в Ханой, само че в огромната скица то единствено удостоверява потребността от същинска нуклеарна договорка. От позиция на Пхенян няма съглашение с Вашингтон, което да не разрешава или лимитира нормалните нуклеарни и ракетни действия ", твърди специалист по Корея от Центъра за нова американска сигурност, представен от вестника
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР