Според една популярна теория на конспирацията златото, което САЩ плащат

...
Според една популярна теория на конспирацията златото, което САЩ плащат
Коментари Харесай

Получава ли Русия пари за Аляска?

Според една известна доктрина на конспирацията златото, което Съединени американски щати заплащат на Русия за Аляска, е потънало в Балтийско море, без да стигне до Санкт Петербург.

Единствената истина в тази история е, че Русия въобще не е получила никакво злато.

Според легендата след завършването на договорката за продажбата на съветските територии на Аляска в Съединени американски щати, Русия получава 7 милиона $. От тях, 1,5 милиона отиват в банката (в Лондон), където да бъдат конвертирани, а останалите 5,5 милиона сякаш са пратени под формата на злато от Лондон за Санкт Петербург. В началото на юли 1868 година златото е натоварено на кораба „ Оркней “. На 16 юли 1868 година „ Оркней “ потъва, преди да стигне до Санкт Петербург. За да не заплати обезщетение за скъпия липсващ товар, застрахователната компания бързо афишира банкрут. Ето за какво Русия не получава никакви пари – съгласно легендата.

На първо място, макар че през 1868 година в действителност съществува транспортен съд на име „ Оркней “, в онази година той пътува за Южна Америка, схваща американската писателка Бони Лошбау. След 1868 година корабът продължава да плава, упоменат е в регистъра от 1871 година и така нататък Ето за какво, цялата тази история най-вероятно е небивалица.

Истина е обаче, че Русия по този начин и не получава това огромно количество злато. Нещо повече, това би било разумно извънредно мъчно и рисково. През 1867 година 7,2 милиона $ са над 11 милиона рубли (за съпоставяне, по това време годишният бюджет на министерството на военноморските работи на Русия е към 15 милиона рубли). Така че, вместо да транспортира златото от САЩ  или от друго място, Русия взема решение да изхарчи парите в чужбина – тя има обезверена потребност от американски машини за новите си железници.



Подписването на Договора за Аляска, (отляво надясно): Робърт С. Чу (главен чиновник), Уилям Х. Сюард (държавен секретар), Уилям Хънтър (2-ри пом.-държавен секретар), господин Бодиско, съветският дипломат барон Едуард де Щокъл, Чарлз Съмнър (сенатор) и Фредрик У. Сюард (пом.-държавен секретар)

Изследователят Александър Петров намира документ от втората половина на 1868 година. Той потвърждава,  че фактически по-голямата част от парите, платени за Аляска, са изхарчени за железниците. „ Дължимата сума от 11 362 481 рубли и 94 копейки, която Съединени американски щати дължат за съветските владения, преотстъпени им в Северна Америка, бе получена. От нея, 10 972 238 рубли и 4 копейки бяха изхарчени в чужбина за покупката на части за железниците: Курск-Киев, Рязан-Козлов, Москва-Рязан и така нататък Останалите 390 243 рубли и 90 копейки бяха получени в брой “.

Така че, в последна сметка Руската империя получава пари в брой, само че 390 000 рубли е сума, която елементарно може да се придвижи в куфар, без да се употребяват специфични кораби – с изключение, несъмнено, на корабите, докарали по-късно жп машините в Русия.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР