Според една от мъдростите на древен Китай да видиш нещо

...
Според една от мъдростите на древен Китай да видиш нещо
Коментари Харесай

Камерният Оркестър на Забранения град завладя публиката в зала „България”

Според една от мъдростите на античен Китай " да видиш нещо един път, е по-добре, в сравнение с да ти го кажат 100 пъти. " Китай е от дребното страни в света, която е запазила своята истинска и достоверна музика, както и музикални принадлежности от повече от 2500 години, до момента в който в Европа музиката от последните към 150 години е " стандатизирана " и " унифицирана " ; инструментите са едни и същи на всички места, техниката на свирене е аналогична. Флейтата, да вземем за пример, е идентична във всички страни, създава се и наподобява еднообразно, свири се по еднакъв метод.

Докато в Китай съществуват над 50 типа флейти, всяка със собствен неповторим темперамент и звучене. Всеки от музикантите от Забранения град употребяват до 10 разнообразни инструмента, според от изпълняваната музика. Уникалното събитие придвижи публиката в поднебесния град и омагьоса сетивата с неповторими звуци. Нежни композиции се редуваха с тайнствени мелодии, наподобяващи ромон на избистрен поток и нежно ромолене на есенни листа. Изочната философия като че ли превземаше слуха с заричане за естетика и приятност.

Събитието се реализира с поддръжката на напитката на дипломацията в Китай – Маутай. Залата бе изпълнена с ценители на античното музикално изкуство, които се любуваха на Камерния оркестър на Забранения град. Формацията се състои от известни музиканти на най-престижната музикална просветителна институция в Китай – Китайската музикална консерватория. Още от основаването си взема многочислени участия в редица китайски културни действия и събития.

Оркестърът е един от най-талантливите и елитни музикални обединения препоръчвани и разпространявани от китайското министерство на културата и със своите презокеански турнета кръстосва надлъж и нашир десетки страни, печелейки сърцата и мозъците на хиляди музикални почитатели по пътя си. Камерният оркестър на Забранения град продължава да получава предложения и от доста фамозни интернационалните арт фестивали от целия свят, в това число и интернационалните музикални фестивали Бризбейн и Канбера в Австралия, фестивали в Уелингтън и Окланд в Нова Зеландия, фестивала Джордж Енеску в Румъния, фестивала Сервантес в Мексико и фестивала Хуай в Сингапур. Издава самобитни музикални дискове, като Four Dreams by Plum Blossoms и Song of Wind.

Оркестърът е високо скъп както от национални, по този начин и от задгранични музикални академии и фенове на музиката поради способността си да „ отразява неповторимото величие и грациозност на обичайна китайска музика на модерната сцена, в същото време изпълнена с рядко срещан сексапил.” „ Камерният оркестър на Забранения град оказва помощ на китайския народ да оцени това, което в началото е считано за „ интелектуална” музика и играе значима роля в представянето на този тип музика пред останалия свят.” „ Считан е за един от най-влиятелните камерни оркестри в актуалния свят.”

Видното място, което оркестърът заема на актуалната музикална сцена, се дължи освен на неповторимия му жанр и чудесно музикално майсторство, само че и на мощно изразената културна осъзнатост на неговите музиканти и техните дълбоки правила за креативна искреност. Ползвайки се от богатото завещание на китайската музикална традиция, музиката на Камерният оркестър на Забранения град също по този начин акцентира модерността на епохата, както и отличителния индивидуализъм на актуалния музикант. Изпълненията им се отличават с очебийно проучване на музиката, културното завещание и модерния опит на сцена, които на собствен ред основават един динамичен културен продан.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР