Според една китайска поговорка, ако пием лекарства, но не обръщаме

...
Според една китайска поговорка, ако пием лекарства, но не обръщаме
Коментари Харесай

Промяната на времето изисква и промени в начина на хранене

Според една китайска сентенция, в случай че пием медикаменти, само че не обръщаме внимание на това с какво и по какъв начин се храним, единствено губим времето на лекаря. Правилно подбраният хранителен режим е значим както за поддържането на положителното здраве, по този начин и за възобновяване след заболяване.

Идеята, че не билките, а това, с което се храни човек всеки ден, е най-хубавото му лекарство, се зародила още в дълбока античност и за китайците се трансформирала в основа на лечебното хранене. В него са залегнали правилата на китайската медицина за виталната сила Ци, Ин и Ян, както и петте детайла.

При избора на храна би трябвало да се вземат под внимание  различни фактори, като положението на организма, особеностите на климата и мястото, където живее човек и така нататък От значително значение също е да се следват измененията в природата през всеки сезон и менюто да се поправя в сходство с тях.

Зимата

Зимата нормално се свързва с края, завършека на следващия витален цикъл в природата. Тя обаче е и подготовка за новото начало напролет. Това е време за отдръпване и отмора, когато господства Ин силата.

Зимата се свърза с бъбреците, черния цвят и страха. Макар и природата да наподобява в застой, в действителност през този сезон протичат дейни процеси в дълбините под повърхността и се натрупа сила за новия цикъл. През зимата е желателно да се възползваме от лечебните сили на съня, да се обличаме топло и да пазим от изстиване гърба, кръста, врата и ходилата.  

Затоплящите организма храни и тези богати на хранителни субстанции ще ни оказват помощ да устоим на студа и да подсилим тялото. Такива са да вземем за пример телешкото, овчето и пилешкото месо, кореноплодните растения и ядките. Храната е налага се да се подготвя на муден огън и по-продължително. По този метод евентуално част от витамините ще бъдат изгубени, само че на организма ще му бъде по-лесно да усвои по този начин приготвеното ядене и няма да се постанова изразходването на непотребна сила за този развой.

Зимата е време, когато би трябвало да обърнем по-специално внимание на бъбреците. Затова е желателно да прибавим храни с черен цвят като черен ориз, черен сусам, черна соя, като и сладостен картоф, фасул и други През зимата е целесъобразно да се заобикаля прекомерно мазната, солена и сладка храна, да се яде по малко, само че нагъсто.

През студения сезон на годината силата би трябвало да е ориентирана във вътрешността, да се прекарва повече време в спокойни занимания като четене, писане или медитация, с цел да се укрепят тялото и духа.

Пролет

Пролетта е време за раздвижване след дългата зима. Денят пораства, а с него и Ян силата в природата се усилва. За да сме здрави през цялата година, през този сезон би трябвало да отпуснем душата и да поддържаме положителното въодушевление. Пролетта е уместно време да се отървем от зимната заспалост, да раздвижим тялото с дълги разходки на чист въздух измежду природата, да се избавим от всичко, което се е натрупало през зимата – както физически, по този начин и прочувствено.

Този сезон за китайската медицина е свързван с черния дроб, зеления цвят и гнева. Затова се смята, че оправянето с всяко възприятие на яд, засегнатост или отчаяние напролет ще освободи енергийните блокажи в черния дроб.

За събуждането и изчистването на тялото през този сезон са потребни плавните извършения, като тайдзицюан и цигун, изключително в случай че се извършват на открито измежду природата.

За пролетта не са подобаващи киселите, лютите и мощно затоплящи храни. За предпочитане са пресните зеленчуци и плодове, които стартират да зреят, да вземем за пример зеленият лук, репичките, спанакът, глухарчето, копривата, треволистният чесън. Тъй като през този интервал на годината силата се движи нагоре и на открито, храните, които избираме, също е желателно да подтикват придвижването ѝ в тези направления. Такива са да вземем за пример зелето, сладкият картоф, морковите и цвеклото.

Лятото

Лятото е време за напредък и развиване, дните са дълги, слънчевата светлина в обилие, а силата в природата е най-мощна.

Това е сезонът на сърцето, аления цвят и насладата. В древността хората ставали с изгрева на слънцето и си лягали със залеза. Те се хранели с това, което пораства в обилие през горещите дни на годината – пресни плодове и зеленчуци. Освен това намирали време да са дружно със фамилията и другари, с цел да укрепят силата на сърцето. Всичко, което вършим през лятото, би трябвало да е опит да прибавим повече наслада в живота. В същото време храната би трябвало да е приготвена по този начин, че да запази своята прохлада и да се усвоява елементарно от организма.

Салатите са идеални за лятото, само че в тях би трябвало да се прибавят подправки или артикули с пикантен усет като зелен лук, горчица, джинджифил, с цел да се балансират Ин и Ян силите. В огромните жеги мазните и тежки храни би трябвало да се изключат от менюто, тъй като те в допълнение затрудняват храносмилането. От месата е желателно да се отдаде желание на рибата и морските артикули, тъй като те разхлаждат организма.

Вкусът на лятото е горчивият. Храните от тази група отстраняват непотребната топлота и влага от тялото, облекчават възпаленията, подтикват придвижването в червата, успокояват сърцето. Такива са да вземем за пример целината, марулята, зеленият чай.

Есента

Есента е интервал на отдръпване. Тя е временен сезон, когато силата Ян понижава, а Ин пораства, температурите се намаляват, всичко живо в природата последователно замира и се приготвя за зимата. В същото време обаче идва краят на летните жеги и е време да се събере реколтата.

Есента е време да се избавим от остарялото и да освободим място за новото. Тя е подобаваща за разчистване и пренареждане, с цел да може през зимата да „ посеем “ семената за новия годишен цикъл. В прочувствен проект е значимо да се освободим от обидите, което ще ни помогне да сме по-силни душевно и физически. Желателно е да отделим време за самоанализ и преди зимата да се уверим, че не сме се вкопчили в неща, които не са ни нужни.

В китайската медицина есента се свързва с белите дробове, белия цвят и тъгата. Затова в менюто е потребно да се прибавят храни с бял цвят, да се лимитират студените питиета и ястия, да се прибавят повече топли и укрепващи организма артикули, най-вече със сладостен и кисел усет, да вземем за пример ябълки, грозде, маслини, тиква, кестени, круши, мушмули, мед. Полезни са и лютите на усет храни, които укрепват белите дробове, да вземем за пример джинджифил, ряпа, чесън.

Изключително подобаващи за есента са кашите и супите. Те се усвояват елементарно от организма и укрепват Ин силата. Препоръчват се каши от зърнени храни като ориз, овесени ядки, просо, елда, царевица.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР