Според документите Пригожин е предал това предложение през януари 2023

...
Според документите Пригожин е предал това предложение през януари 2023
Коментари Харесай

Пригожин предложил на Киев да се изтегли от Бахмут срещу разкриване на руските позиции

Според документите Пригожин е предал това предложение през януари 2023 година посредством свои познати от Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата, с които е поддържал контакти по време на войната. Освен диалозите по телефона Пригожин се е срещал персонално с офицери от ГРУ в африканска страна, написа американският вестник.

Кои тъкмо позиции е предложил да разкрие Пригожин, не се прецизира.

Двама украински публични представители анонимно са удостоверили пред " Вашингтон Поуст ", че Пригожин " неведнъж " е провеждал диалози с украинската ГРУ. Киев не се е съгласил с предлагането във връзка с Бахмут (според един от източниците то е било отправено няколко пъти), тъй като, твърдят събеседниците на изданието, нямат доверие на създателя на ЧВК " Вагнер ". Вашингтон също се съмнява в искреността на Пригожин, споделя пред изданието неизвестен американски чиновник.

В изявление за " Вашингтон Поуст ", което беше оповестено на 13 май, украинският президент Володимир Зеленски не удостовери, само че и не отхвърли изрично контактите с Пригожин. " Това е въпрос на [военното] разузнаване ", сподели той. Малко след публикуването на изявлението вестникът отстрани тази част от текста от уеб страницата си - само че той е бил върнат след публикуването на публикацията за предлагането на Пригожин от януари.

През февруари и май Пригожин влезе в обществена борба с съветското министерство на защитата, обвинявайки ведомството в незадоволителни доставки на муниции за отрядите на ЧВК " Вагнер " край Бахмут.

Според съветското издание " Медуза ", близки до президентската администрация, допускат, че сходно държание може да е провокирано от обстоятелството, че Пригожин е дал персонално заричане на съветския президент Владимир Путин да превземе Бахмут и в този момент рискува да " провали периода ".

Според източниците на изданието пропагандистите в държавните медии към този момент са получили " предизвестие " от Кремъл, че в случай че Пригожин продължи да подлага на критика съветското министерство на защитата и да приказва за " неуспехите на фронта ", той би трябвало да бъде " позициониран като изменник " в изявленията. Вестник " Вашингтон Пост " също по този начин твърди, че съветското министерство на защитата е подготвяло акция за обществена рецензия на Пригожин, само че не е съумяло да я провежда.

Самият Пригожин, след публикуването на изявлението на Зеленски, в отговор на молба да " удостовери среща с [ръководителя на ГУР] Кирил Буданов или с представители на ГУР в Африка " по нормалния си подигравателен метод съобщи: " Да, несъмнено, че мога да потвърдя тази информация, ние въобще няма какво да крием от непознатите секрети служби: Буданов и аз към момента сме в Африка. А що се отнася до " Вашингтон Пост " и обстоятелството, че изтриха този откъс, мисля, че е тъй като не са си купили в точния момент билети и се опасявам, че в случай че някой разбере, че " Вашингтон пост " към момента е в Африка, ще му продадат бизнес класа на висока цена. Така че те просто желаят да спестят пари, както нормално ".

След публикуването на новата публикация за хипотетичното предложение за подчинение на позициите на съветските войски в подмяна на Бахмут, създателят на ЧВК " Вагнер " направи още един подигравателен коментар. Той съобщи, че публицистите " е трябвало да свършат малко повече работа и да създадат скрийншотове от телефона ", с цел да потвърдят, че сякаш е общувал другарски с Буданов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР