Според документ, получен от Политико, Европейската комисия очаква да получи

...
Според документ, получен от Политико, Европейската комисия очаква да получи
Коментари Харесай

ЕС очаква възвръщаемост от инвестирането на замразени активи на Руската централна банка в полза на Украйна

Според документ, получен от Политико, Европейската комисия чака да получи възвръщаемост от към 2,6% от вложението на активи, принадлежащи на съветската централна банка, замразени по силата на глобите на Европейски Съюз.

Европейски Съюз изследва правните благоприятни условия за потребление на замразените в блока съветски валутни запаси, в това число вложението им за генериране на възвръщаемост, която би могла да се употребява за финансиране на възобновяване на Украйна. Подобен невиждан опит повдига правни, политически и стопански въпроси, а страните от Европейски Съюз предишния месец сътвориха работна група, която да изследва какво може да се направи.

" Има консенсус измежду държавите-членки [на ЕС], че е значимо да се изследва доста, доста деликатно какво може да се направи в границите на инструкциите, които ни бяха дадени, в това число, че това, което ще се направи, ще би трябвало да е в сходство с правото на Европейски Съюз и интернационалното право ", съобщи Андерс Анлид, шведски посланик, претрупан с председателството на групата, и добави " Намираме се в изключителна обстановка и евентуално всяко решение, което ще предложим, ще бъде от естество, което не е имало до момента. "

В документа на Комисията, който ще бъде разискван от националните специалисти, които ще се срещнат във вторник, се изясняват правните учредения за вложение на съветски активи, както и обвързваните с тях опасности, и се дават оценки на вероятната възвръщаемост на вложенията.

Като се има поради, че нахлуването на Русия в Украйна съставлява " извънредно и жестоко нарушаване " на интернационалното и филантропичното право, Комисията счита, че може да обоснове причините си за вложение на активите на съветската централна банка и приемане на възвръщаемост в интерес на Украйна с интернационалното право.

" Това наподобява оправдава освен невижданите ограничаващи ограничения, признати до момента, само че и една също толкоз изключителна мярка, ориентирана към компенсиране на вредите, породени от тези нарушавания ", се споделя в документа, като се добавя, че това би изисквало смяна на регламента на Европейски Съюз за глобите.

Той също по този начин акцентира, че предприемането на координирани дейности с Г-7 и други страни би имало " както политически, по този начин и пазарни преимущества ", защото би избегнало плашенето на вложителите, които биха могли да избегнат европейската финансова инфраструктура, в случай че Европейски Съюз работи едностранно.

Съгласно режима на наказания на Европейски Съюз, в случай че и когато глобите бъдат анулирани, притежателят на замразените активи следва да може да си възвърне капитала, както и всяка възвръщаемост, която е била контрактувана преди замразяването на активите. Комисията счита, че всяка надхвърляща тази сума възвръщаемост може да бъде присвоена и употребена за възобновяване на Украйна.

" Ако дейното ръководство разрешава да се генерират облаги, надхвърлящи контрактуваните, тогава притежателите на ръководените активи не следва да се възползват от тези облаги след анулацията на мярката ", написа Комисията.
Количественото установяване на тези облаги зависи от това какъв брой пари са вложени и по какъв метод.

Европейски Съюз счита, че към две трети от 300-те милиарда $ запаси на съветските централни банки, замразени в страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия, понастоящем се държат в блока, в това число 191 милиарда евро в Белгия и 21 милиарда евро в друга неназована страна от Европейски Съюз. " Появяващите се в този момент детайлности удостоверяват първичната оценка ", се споделя в документа.

Но Европейски Съюз към момента не знае изцяло къде се държат запасите на съветските централни банки и включи в последния си пакет от наказания против Русия задължението да рапортува за тяхното местоположение, с цел да се опита да получи по-ясна визия.
Инвестирането на тези милиарди в " ликвидни, високорейтингови активи " с релативно къс матуритет би могло да генерира " значими годишни доходи със междинна стойност от към 2,6% ", написа Комисията.

Инвестирането в акции би донесло по-висока възвръщаемост, само че по-рисковият клас активи би могъл да генерира загуби в размер до 4 милиарда евро годишно, което би довело до " политически и финансови последствия ", в случай че Европейски Съюз би трябвало да възвърне на Русия загубите, понесени при вложението на активите ѝ - до момента в който " рискът от загуби на портфолио с високо кредитно качество и по-кратък период при сегашната рентабилност наподобява доста дребен ".

Все отново " загубите в никакъв случай не могат да бъдат изключени " и по тази причина въпросът " кой носи остатъчния риск при положение на такива загуби... ще изисква явен юридически отговор ", написа Комисията
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР