Според доклада на енергийния мозъчен тръст Ember през 2022 г.

...
Според доклада на енергийния мозъчен тръст Ember през 2022 г.
Коментари Харесай

Ember: глобалният дял на енергията от вятъра и слънцето достигна 12%

Според отчета на енергийния мозъчен концерн Ember през 2022 година делът на вятърната и слънчевата сила в международното произвеждане на електрическа енергия е рекорден – 12%, при 10% година по-рано. Това е нарастване с 20% за една година. Но макар напредъкът на възобновимите енергийни източници, въглищната енергетика остава най-големият източник на електрическа енергия в света с дял от 36%. Експертите предвиждат, че търсенето на изкопаеми горива е достигнало своя връх и целият предстоящ растеж ще пристигна от възобновимите източници на сила.

Четвъртото годишно световно изследване на Ember в региона на електрическата енергия показва данни за електрическата сила за 2022 година в 78 от най-развитите страни, които съставляват 93% от международното ползване на електрическа енергия. Слънчевата сила е най-бързо растящият източник на електрическа енергия за 18-та поредна година, като се е нараснала с 24% на годишна база до 245 TWh. Това е задоволително електрическа енергия, с цел да зареди цяла Южна Африка за една година. През 2022 година производството на сила от вятъра се е нараснало със 17% или 312 TWh – задоволително, с цел да покрие съвсем всички енергийни потребности на Обединеното кралство.

Над 60 страни създават към 10% от електрическата енергия си от вятърната и слънчевата сила. Общо всички чисти източници на електрическа енергия – Ember включва и нуклеарната сила – доближават 39% от международното произвеждане на електрическа енергия. Това е нов връх.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР