Според доклад на ООН, публикуван на 12 декември, Мианмар понастоящем

...
Според доклад на ООН, публикуван на 12 декември, Мианмар понастоящем
Коментари Харесай

Мианмар измести Афганистан по производство на опиум

Според отчет на Организация на обединените нации, оповестен на 12 декември, Мианмар понастоящем е най-големият производител на опиат в света, като изпреварва Афганистан след потушаването на търговията от талибаните, съобщи Агенция Франс Прес.


Според Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (UNODC) през 2022-23 година Мианмар е произвела почти 1 080 метрични тона опиат, което е над три пъти повече от Афганистан през същия интервал.

Данните идват, откакто производството на опиат в Афганистан спадна с към 95 % до към 330 тона след възбраната на талибаните за развъждане на мак през април предходната година, съгласно UNODC.

Граничният район на " златния триъгълник " сред Мианмар, Лаос и Тайланд от дълго време е средище на нелегално произвеждане и трафик на опиати, изключително на метамфетамин и опиат.

Общата приблизителна стойност на " опиатната стопанска система " на Мианмар се е нараснала до сред 1 милиарда и 2,4 милиарда $ - еквивалент на 1,7 до 4,1 % от Брутният вътрешен продукт на страната през 2022 година, оповестиха от UNODC.

Миналата година в Мианмар са били създадени към 790 метрични тона опиат, заяви организацията.

Легалната стопанска система на Мианмар е разрушена от спорове и неустойчивост, откогато военните завзеха властта през 2021 година, което принуди доста фермери да отглеждат мак.

Лошият достъп до пазари и държавна инфраструктура, както и необузданата инфлация " наподобява са изиграли забележителна роля в решенията на фермерите в края на 2022 година да отглеждат повече мак ", се споделя в отчета.

Очакваното произвеждане на опиат за 2022-23 година е на най-високото си равнище от повече от 20 години, съобщи UNODC.

Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността също по този начин съобщи, че развъждането на мак в Мианмар става все по-усъвършенствано, като увеличените вложения и по-добрите практики - в това число усъвършенстваното напояване и възможното потребление на торове - покачват добивите.

В Афганистан, който от няколко години е най-големият производител на мак в света, развъждането му се срина, откакто талибаните дадоха обещание да сложат завършек на противозаконното произвеждане на опиати.

Миналата година маковите култури съставляваха съвсем една трета от общата селскостопанска продукция на страната в стойностно изражение, само че площта, употребена за развъждане на мак, се сви от 233 000 хектара в края на 2022 година до 10 800 хектара през 2023 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР