Според доклад на ООН настоящите климатични политики ще доведат до

...
Според доклад на ООН настоящите климатични политики ще доведат до
Коментари Харесай

ООН предупреждава за глобалното затопляне: Люлеем се на планетарно опънато въже

Според отчет на Организация на обединените нации актуалните климатични политики ще доведат до световно стопляне с над три градуса Целзий до края на века, което е над два пъти повече от контрактуваното преди близо десетилетие, оповестява Българска телеграфна агенция.

Годишният отчет Emissions Gap, който прави обзор на обещанията на страните за справяне с изменението на климата спрямо  необходимото, открива, че светът е изправен пред стопляне с 3,1 градуса Целзий над прединдустриалните равнища до 2100 година, в случай че държавните управления не подхващат по-активни дейности за понижаване на затоплящите планетата излъчвания. 

Правителствата през 2015 година подписаха Парижкото съглашение и ограничение на стоплянето до 1,5 градуса Целзий, с цел да предотвратят каскада от рискови въздействия.

" Ние се люлеем на планетарно опънато въже ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. " Или водачите ще преодолеят разликата в излъчванията, или ще се впуснем стремително в климатична злополука ", добави той.

В отчета се показва, че световните излъчвания на парникови газове са се нараснали с 1,3 % сред 2022 година и 2023 година, достигайки нов връх от 57,1 гигатона еквивалент на въглероден диоксид.

При актуалните обещания за предприемане на бъдещи дейности температурите към момента ще се покачат с сред 2,6 и 2,8 градуса Целзий до 2100 година, се показва още в отчета, в сходство с констатациите от последните три години.

" Ако погледнем напредъка към задачите за 2030 година, изключително на страните членки на Г-20, те не са постигнали огромен прогрес към актуалните си климатични цели за 2030 година ", сподели Ан Олхоф, основен теоретичен редактор на отчета.

В момента светът се е затоплил с към 1,3 градуса Целзий. Нациите ще се съберат идващия месец на годишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата (КОП29) в Азербайджан, където ще работят за надграждане на съглашението, реализирано предходната година.

Преговорите в Баку ще спомогнат за правенето на обновената тактика за понижаване на излъчванията на всяка страна, която би трябвало да бъде показана през февруари 2025 година

Докладът допуска, че нациите би трябвало групово да се ангажират и да осъществят ограничаване от 42 % на годишните излъчвания на парникови газове до 2030 година, достигайки 57 % до 2035 година, с цел да има някаква вяра да се предотврати стопляне над 1,5 градуса Целзий - цел, която понастоящем се смята за недостижима.

" Всяка част от градуса, която успеем да избегнем, е от голяма важност ", сподели Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP). 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР