Според доклад на ОЛАФ за ремонта на Ларгото страната ни

...
Според доклад на ОЛАФ за ремонта на Ларгото страната ни
Коментари Харесай

Проф. Минеков за ФАКТИ: Знам откъде идват нападките за Ларгото

Според отчет на ОЛАФ за ремонта на Ларгото страната ни би трябвало да върне 4,5 млн. евро, изчезнали при реализирането на плана. В петък вечерта в предаването " ЕвроДикоф " министър Минеков заяви, че е изпратено писмо от Министерството на културата до Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие”. Това бе изтълкувано като тотална смяна на позициите на министъра, който към този момент счита, че планът е легален. На идващия ден Минеков посочи, че писмото съдържа възражения по основателността и размера на финансовата промяна, само че по никакъв метод не оспорва констатациите на ОЛАФ. По тази и други настоящи тематики проф. Велислав Минеков приказва пред ФАКТИ :

Отнесохте доста нападки за проблема с Ларгото. Защо се получи това неразбирателство?

Няма неразбирателство тук. Аз знам от кое място идват нападките. Вижте медиите през днешния ден, сега аз получавам позитиви. Колкото до негативите, елементарно се сещаме коя е страната, която се цели в служебното държавно управление. Няма нищо загадъчно. Негативите ще се усилят в идващите дни - до неделя. Очаквайте чудеса от тези, които са съперници, от тези, които не чакат да се случи нещо хубаво с тях на изборите.

Решението за Ларгото е кристално ясно. Естествено, нужно е четене с схващане, тъй че решението е брилянтно. Обсъждал съм го с юристите, нямаше да го направя без тяхна помощ, нямаше да зная и защо става дума от елементи. Но решението е положително и е в интерес на страната.

С какви упования влязохте в МК, какво може да се свърши за 2-3 месеца?

Имал съм доста упования от това министерство. Някои от тях към този момент бяха осъществени, някои остават за в бъдеще, другите ми упования са свързани със идващото Народно събрание. Това, което съм приказвал от началото за промени в няколко закона (Закон за авторското право; Закон за радиото и телевизията; Закон за културното наследство), те към този момент са събрани като оферти, тук имаше работни групи, те не престават, с цел да може още в първия ден на новия парламент да ги връщим на депутатите. Нещата са неотложни.

На някои министри ви се наложи да влезете в ролята на детективи и да разкривате осъществените злоупотреби. Те засенчиха ли огромния размер от работа, обвързван тъкмо с нужните законодателни промени?

Ясно е какво вършим. Участниците в тези планове за промени са задоволително доста. Предложенията са в големи количества. Някои от тях би трябвало да бъдат модифицирани в Народно събрание. Освен всичко, с което се занимаваме и положителните ни планове, сте права, аз се трансфорах в криминалист, а напоследък и счетоводител.

Около всички злоупотреби, които осветлихте (Ларгото, изложбата в Лувъра, поправки реставраци и др.), ще има ли последици за виновните?

Би трябвало да има, само че прокуратурата е тази, която ще каже, че има или няма виновност. Дали ще бъде потърсена виновност също не знам. Внесли сме задоволително сигнали, в това число и към европейската прокуратура.

При сътрудниците ви Петков и Комитова се оказва, че пълномощията им са незадоволителни, с цел да работят с тези експерти, с които желаят и съдът блокира новите управления на ББР и " Автомагистрали " ЕАД. В МК има ли подобен проблем?

Засега не. При по-резки мои дейности, може да се окаже, че има проблем. Виждате, че съпротивата е гигантска. Съпротивата идва от лица, които се усещат застрашени и това са хора, стоели на най-високи позиции във властта. Това е естествено, само че не е естествено - самите реакции на администрация, на съд, на прокуратура, би трябвало да са други в една европейска страна.

Каните на протест във връзка годишнината от митингите. Защо?

Това е една моя персонална самодейност. Имаме да честваме. На 9 юли 2020 година започнаха митингите. Може би извънредно смяната, която се случв ав страната се дължи на митингите. Много хора ме питат и желаят да отпразнуваме тази дата. Хиляди хора на пет континента желаеха смяна, струва си да бъде маркирано.

Разследване на сътрудници сподели ужасяващо неглижиране със статута на комплекс " Източна могила ", Нова Загора. Той не се охранява, неповторимите находки не се консервират, откраднати са колесници и други предмети. Действате ли по този въпрос?

На третия ми ден в министерството аз желаех цялостно обяснение, както от " Паметници на културата ", по този начин и от полицията, от всички желая да знам по какъв начин е било позволено това безсрамие и този обеден обир. Очаквам към момента тази информация, която не получавам и ми се коства преднамерено. И това не е единствената такава покруса на територията ни. Има няколко обекта в извънредно тежко положение - изоставени, разпадащи се. Губим обекти с голямо значение, освен за нас - и за Европа.

Казвате, че министърът не би трябвало да взе участие в избора на шефове на културни институти. Защо?

Опитват се да ме увещават, че това не би трябвало да е по този начин, само че аз мисля противоположното, тъй като когато министърът избира, той го прави по линия на своята благосклонност или другарство. Тогава вършиме института жертван, слагате собствен човек, който може да прави каквото си изиска, а този ваш човек ще избере комфортни нему хора и тогава няма да има нито някакво деяние, което е ориентирано към просвета, нито той да държи в обикновено финансово положение самия институт, а това е неточност. Изобщо министърът не би трябвало да показва доста неща, освен тези състезания. " Паметници на културата " би трябвало да бъдат самостоятелни от министъра. В момента създаваме методики по какъв начин да се избират тези длъжности, имаме 4 разновидността. Трябва да обсъдим кой е най-хубавият.

Виждате ли се министър в по-дългосрочен проект?

Доброто държание изисква да кажа " не, това ми беше задоволително ". И то в действителност е по този начин. Работя в къси периоди, няма събота, няма неделя. Ако кажа " не " ще успокоя доста хора, а аз не искам да го върша, не желая да са спокойни.

А кои са най-наболелите проблеми в ресора, по които би трябвало да се работи незабавно, без значение коя е личността в министерското кресло?

Бедата е, че никой нищо не е пипнал от сензитивните тематики в Стратегията за развиване на българската просвета. Защото е доста комфортно. Докоснете ли се, събирате врагове. Ето, аз към този момент групирам. Там, където кажете, че нещата не вървят, враговете излизат на напред във времето. А това министерство би трябвало да извърши серия от промени, без значение, че няма да бъдете обичан. Аз не съм тук, с цел да бъда обичан.

Не мога да ги подредя по значимост, само че би трябвало да има нова настояща театрална промяна, сегашната се оказа, че е вреда и за артистите, и за шефовете. Имаме цялостен неуспех на системата за финансирането им. Трябва да има добър и настоящ закон за филмовата промишленост, ориентиран към положителни продукции. Законът, направен от 44-ото би трябвало да се доработи, доколкото разбирам. Поне от препоръките, които получавам от други министерства, би трябвало още малко работа, дружно с правилника. НИКНН е в отчайващо положение, би трябвало да получат нови здания, само че благоприятни условия за списък, за работа, институтът да бъде уголемен със експерти, тъй като също е вреда. Унищожението му през оследните 10 година като че ли е било умишлено.

Съжалявате ли за нещо по пътя Ви от площада до Министерство на културата?

Изживях серия от неприятности, разделих се с хора, към които съм имал положителни усеща, за жалост, само че те застанаха от другата страна и това е тъжно. Нищо повече от това.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР