Според доклад на GSM асоциацията (GSMA) до края на 2023

...
Според доклад на GSM асоциацията (GSMA) до края на 2023
Коментари Харесай

GSMA: Повече от 40% от населението по света няма достъп до мобилен интернет

Според отчет на GSM асоциацията (GSMA) до края на 2023 година 57% от популацията на света, или към 4,6 милиарда души имат достъп до мобилен интернет, само че темпът на напредък се забавя. Общият брой на хората без достъп до мобилен интернет е 3,45 милиарда (43%), множеството от които живеят в страни с ниски и междинни приходи. Въпреки това 90% от тях са в границите на мрежовото покритие.

В отчета се споделя, че въпреки от ден на ден хора да имат достъп до интернет посредством мобилни устройства, към момента съществуват обилни цифрови разлики. Твърди се, че голямото болшинство от хората, изключени от цифровия свят, са от селските региони, дами, небогати и едва образовани.

GSMA счита, че са нужни нови старания за превъзмогване на тази бездна, защото тези, които нямат достъп рискуват да бъдат изоставени в свят, в който интернет се употребява за даване на значими услуги като опазване на здравето, обучение, електронна търговия и финанси.
Броят на хората, свързани с мобилен интернет е повишен със 160 милиона души за една година, което демонстрира закъснение на растежа в интервала 2015-2021 година, когато повече от 200 милиона души в международен мащаб бяха свързани с мобилен широколентов достъп годишно. 95% от хората без достъп до мобилен интернет живеят в страни с ниски и междинни приходи и по-голямата част от растежа през 2023 година идва от тези страни.

 КЛючови индикатори за покритието на популацията на света с мобилен широколентов достъп

Само към 4% от популацията на света живее в региони без мобилен широколентов достъп, което допуска, че казусът не е в неналичието на покритие. По данни на GSMA към 350 милиона души, живеещи в отдалечени и едва обитаеми региони нямат достъп до мобилен широколентов достъп.

Африка на юг от Сахара е районът с най-ниски равнища на съгласуваност. Около 13% от популацията, или 160 милиона души, нямат достъп до мрежата, само че 60% (710 милиона души) просто не употребяват мобилен интернет, макар че живеят в региони с налично покритие.

В райони като Северна Америка и Европа единствено 1% от популацията няма покритие на нито една мрежа, до момента в който тези, които просто не употребяват мобилен интернет са надлежно 19 и 24% от популацията в тези райони.

GSMA отбелязва, че съвсем цялото нарастване на мобилното широколентово покритие в страните с ниски и междинни приходи е реализирано посредством модернизиране на 2G мобилните станции.

Според Международния съюз по далекосъобщения (МСД) и Международния валутен фонд (МВФ) за построяването на инфраструктура за обезпечаване на повсеместен достъп до мобилен широколентов достъп до 2030 година. ще са нужни вложения в размер на към 430 милиарда $. Следователно превъзмогването на разликите ще изисква композиция от различни технологии, интегрирани модели на финансиране и политически промени за стимулиране на вложенията.

 Промени в покритието на мобилния интернет от 2015 до 2023 година

GSMA чака 5G стандартът да се трансформира в най-бързо разрастващата се мобилна широколентова технология в международен мащаб до края на десетилетието.

Малко евентуално е обаче 5G да стане преобладаващ във всички страни, защото изисква извънредно високи равнища на финансиране, което наред с другото зависи от съвкупния растеж на приходите на семействата. Ето за какво GSMA приканва политиците и интернационалната общественост да положат старания за увеличение на наличността на 4G, която може да реализира значими цели за съгласуваност.

GSMA приканва държавните управления, мобилните оператори и интернационалните организации да си сътрудничат и да отстранен всички спънки пред приемането и потреблението на мобилен интернет, в това число съществуването на мобилни телефони, както и увеличението на достъпа до мобилни широколентови мрежи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР