Според джентълменското споразумение между партиите,подкрепящи управлението, ротацията на премиерите трябва

...
Според джентълменското споразумение между партиите,подкрепящи управлението, ротацията на премиерите трябва
Коментари Харесай

Какво гласи джентълменското споразумение за кабинета Денков- Габриел?

Според джентълменското съглашение сред партиите,подкрепящи ръководството, ротацията на министър председателите би трябвало да стане през месец март.

Ротацията, новата формула на ръководството, се роди откакто изборите през април възпроизведоха картината от последните две години. Политическите сили още веднъж изпаднаха в невъзможността да излъчат стабилно държавно управление.

След дълги договаряния и обрати, в последна сметка ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ откриха излаз от патовата обстановка. Определиха няколко предпочитани цели, към които да обединят сили. Нарекоха го джентълменско съглашение, което не беше скрепено с никакъв документ. Разбраха се за двама ръководители на Народното събрание - Росен Желязков и Никола Минчев и за двама министър председатели Николай Денков и Мария Габриел, които да се редуват на ротационен принцип.

Правителството беше излъчено с втория мандат на ПП-ДБ. Начело на Народното събрание застана претендента на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, а на изпълнителната власт на ПП-ДБ. Обаче за приемане на една от значимите цели - конституционните промени нямаха нужния брой гласове. След диалози откриха нужната поддръжка в Движение за права и свободи, които обявиха, че не желаят постове и присъединяване в управническата формула. Официално коалиция не беше оповестена, по тази причина в обръщения влязоха определяния като некоалиция, сглобка, ръководеща структура.

Според джентълменското съглашение, първото завъртане на властта би трябвало стане на 9 месеца, т.е. през март. Никола Минчев да смени Росен Желязков, а Мария Габриел - Николай Денков.

" Ротацията не може да визира единствено ръководителя на държавното управление, защото, с цел да стане тази ротация, акад. Денков би трябвало да подаде оставка. А с подаване на оставка на министър-председателя, излиза в оставка цялото държавно управление. Това е повода, с цел да стартира процедурата по член 99 от Конституцията, в която президентът реализира съвещания с парламентарно показаните политически сили, връчва мандат на разположение, посочено от най-голямата политическа мощ, то предлага или се отхвърля от мандата. Следва втори опит от лице,посочено от втората парламентарна група и най-после на някоя от идващите, в случай че се стигне до трети опит за образуване на държавно управление ", съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на катедра " Конституционноправни науки " в Софийски университет проф. Пламен Киров.

" Преценка на президента е какъв брой дълго да е, може да организира консултациите в къс период до седмица, само че може и да разтегли процедурата до няколко седмици. Когато парламентарните групи заявят, че имат подготвеност за поддръжка за държавно управление, това към този момент би трябвало да стимулира президентът да връчи по-бързо мандата на претендента, посочен от ГЕРБ ", сподели преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

В некоалицията обаче би трябвало да се схванат - новият министър председател с първия или втория мандат ще бъде излъчен.

" Доколкото сглобката се прави в границите на първия и на втория опит, най-вероятно може с първия опит, защото най-голямата парламентарна група е тази на ГЕРБ, да стане тази ротация. Но пък в случай че доста държат ПП-ДБ, може да стане и с втората ", изясни проф. Пламен Киров.

Тук се появява и още един въпрос, който би трябвало сътрудниците в ръководството авансово да решат. Това е и времето, в което, в случай че ГЕРБ упорстват за промяна на някои от министрите, би трябвало да се договорят за това с ПП-ДБ. Това може да се окаже и тематика, която да породи и съществено напрежение

" Тъй като самият претендент за министър-председател показва листата на министрите и не знам до каква степен госпожа Габриел, в случай че тя бъде номинирана за министър председател след ротацията, ще уточни същите лица, които сега са министри в сегашния кабинет. Тя може да предложи и някакви промени, може и напълно нов кабинет да предложи като персони, само че това следва да забележим ", сподели още проф. Пламен Киров.

Някои обаче позволяват, че ротацията може и да се отсрочи.

" Според мен е допустимо ротацията да бъде отсрочена. Аргументите могат да бъдат няколко. На първо място, заради това, че Министерски съвет се оправя относително сполучливо, предстоящо към целите, които бяха сложени. Да кажем, ето те се оправят добре, дано да им дадем още един късмет и да разделим мандата на две, т.е, да продължат не 9 месеца, а 24 месеца, да вземем за пример. И това няма да има никакъв проблем, тъй като е въпрос на политическа сделка. Възможно е да се стигне до промяна на министър-председателите и след европейските избори или през есента ", сподели доцент Наталия Киселова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР