Според директора на ЦСМП д-р Асен Кърджиев обаче те не

...
Според директора на ЦСМП д-р Асен Кърджиев обаче те не
Коментари Харесай

Адвокатка от Бургас настоява за боди камери и в линейките заради агресията срещу медици

Според шефа на ЦСМП доктор Асен Кърджиев обаче те не са чак толкоз нужни на този стадий, а имало доста по-сериозни проблеми

Линейките в Бургас да бъдат снабдени с боди камери като тези на полицейските коли, които да бъдат включвани при експанзия против екипите на „ Спешна помощ “, както и при влизане в рисков квартал или при обзор на психичноболен пациент. Това предлага юрист Пехливанска от Съюза на парамедиците. Пред бТВ тя сподели, че концепцията не е нова и такива уреди към този момент се употребяват в доста европейски страни, както и в Австралия, и в Съединени американски щати.

Адвокат Пехливанска е и парамедик, посочи кореспондентът Лора Стаматис. Тя учочни, че Съюзът на парамедиците е нова организация, която обаче интензивно се бори за възстановяване на изискванията за оказване на първа помощ на пациентите. Основан е преди към година. 

Обучени парамедици, въпреки и към момента малцина, работят в някои от центровете за незабавна здравна помощ, добави Стаматис.

„ Идеята за слагането на боди камери в колите за спешна помощ е публикувана в съвсем целия свят. Поводът, по който ние повдигаме въпроса, е поради зачистилите произшествия и проблемите с наши сътрудници от незабавните екипи, които са подложени на вербално и физическо принуждение от пациенти “, сподели юрист Пехливанска.

„ Именно това ни накара да повдигнем този въпрос, да забележим по какъв начин сътрудниците в другите страни са се справили с сходни обстановки и да установим дали е имало резултат от тези ограничения. Една от тях е въвеждане на боди камерите. Колегите са употребявали и видеорегистратори, както и стационарни камери. Това е най-вече за отбрана на екипите на Спешна помощ “, добави тя. 

„ При нас, за разлика от служителите на реда, има избрана специфичност на работа и по тази причина камерите ще се включват единствено при съществуването на експанзия, както и при влизането в рисков квартал. Възможно е камерата да се включва и при работа с психологично болен човек “, уточни още разясни юристът-парамедик.

„ С сътрудниците, с които съм разговаряла, всички са „ за “, изключително по-младите, които са работили в чужбина или са пътували чести и са видели изгодата от това “, добави тя.

Лора Стаматис пък показа, че за жалост не е съумяла да беседва с работещите в незабавната помощ, защото шефът им доктор Асен Кърджиев им забранил да приказват пред камерата. Според него камери не са чак толкоз нужни на този стадий, а имало доста по-сериозни проблеми. Неофициално обаче негови чиновници признаха, че тези устройства могат да са им потребни при експанзия или при подправени адреси. 

„ Във Англия, където боди камерите са първо въведени в света, са потвърдили своята успеваемост. Там са имали доста случаи на принуждение по отношение на незабавни медици. В Австралия и в Съединени американски щати също са доста публикувани, както и в други европейски страни “, сподели още юрист Пехливанска. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР