Според действащия закон директорът на училището решава кой има право

...
Според действащия закон директорът на училището решава кой има право
Коментари Харесай

МОН отмени ограничителната мярка за неправителствения сектор

Според настоящия закон шефът на учебното заведение взема решение кой има право да влиза в него.

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Близо 300 учители бяха подготвени да преподават финансова просветеност

Проектът се води от фондация " Инициатива за финансова просветеност " с поддръжката на " Ен Ен България "
6 дек 2017
" Джуниър ачийвмънт " стартира план за финансова просветеност за учениците

Проектът е подсилен от държавни институции, 8 браншови огранизации и сдружения от финансовия бранш
15 ное 2017
Първият образователен ден в цифри и графики

Статистиката демонстрира все по-малко деца и по-възрастни преподаватели
14 сеп 2017 След извършени договаряния с Министерството на образованието и науката (МОН) Националната мрежа за децата, която включва огромен брой неправителствени организации, заяви, че нов режим за достъп на организациите до учебните заведения няма да се вкарва.
В средата на ноември МОН изпрати писмо до районните инспекторати, с което се определяше, че посещенята на представители на неправителствени организации в учебните заведения могат да стават единствено със глобата на министъра на образованието.
Писмото беше изпратено след отразеното в медиите посещаване на Десислава Радева, брачната половинка на президента Радев, в учебно заведение във Велико Търново, където тя е помолила шефа и учителите да не участват на диалога й с децата и те са се съгласили.
Обявената от МОВН ограничаваща мярка обаче провокира острото неодобрение на неправителствените организации, които работят с доста учебни заведения. Над 20 от тях обществено се оповестиха против нея, като даваща опция за свръхцентрализация на властта в бранша. В Закона за учебното и предучилищното обучение категорично е посочено, че решението за това кой може да влиза на територията на едно учебно заведение е на неговия шеф.

В последна сметка Министерството се е съгласило с доводите на неправителствения бранш. В общата позиция на двете страни се акцентира, че стоят зад общи правила като учебната автономност, сигурността на учениците, ценене правото на мнение на децата и родителите, както и недопускането на религиозна и политическа агитация.

В нея се оповестява още, че през при започване на идната година ще бъде извършена среща сред представители на Министерството на образованието и науката, районните ръководства по обучение, шефовете на учебните заведения и специалисти на неправителствени организации " за усъвършенстване на взаимната работа и разискване на съответни ограничения за възстановяване на взаимноизгодното партньорство ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР