Според депутатите от БСП в наредбата за системата „бонус-малус“ са

...
Според депутатите от БСП в наредбата за системата „бонус-малус“ са
Коментари Харесай

БСП е против системата „бонус-малус“


Според депутатите от Българска социалистическа партия в наредбата за системата „ бонус-малус “ са позволени съществени пропуски и тя би трябвало да бъде модифицирана. Левицата се разгласи срещу идното влизане в действие на наредбата и предложи тя да бъде оттеглена от публично разискване. Според народния представител Димитър Данчев системата „ бонус-малус “ планува фрапантно повишение на цената на застраховката „ Гражданска отговорност “. По думите му в този момент настоящият текст е обвързван с повишението на корупционния риск и със основаването на спомагателна тежест за транспортните компании, които имат по-голям брой водачи. „ За нас от Българска социалистическа партия е недопустимо за едно и също нарушаване лидерът да бъде глобен няколко пъти. Един път с фиш или акт да му бъде налагана санкция, повторно да му бъдат отнемани точки, трети път да му се покачва наградата за застраховката "Гражданска отговорност ". С посочването на този проблем и взимайки поради публичната реакция на разнообразни цивилен и браншови организации, считаме, че направената разпоредба не дава отговор на упованията на обществото. В това число и на упованията, че тази система ще докара до понижаване на пътнотранспортните катастрофи “, разяснява той.

От Българска социалистическа партия са внесли оферти за смяна в Кодекса за застраховането, съгласно които размерът на наградата за застраховка "Гражданска отговорност " да може да бъде поправена единствено на база породени вреди.

Какво планува системата „ бонус-малус “?

Със системата се предлага притежателят на автомобила да бъде притежател на класа за "бонус-малус " за всяка обособена кола. По подобен метод осъществените нарушавания с съответния автомобил няма да натоварват други коли, притежавани от същия притежател и ще се избегне резултатът на разпростиране.

С придобиването на моторното транспортно средство се планува новият притежател да се класифицира в базов "неутрален " клас за "бонус-малус ". Но с цел да няма злоупотреби и фиктивно прекачване, в случай че един автомобил още веднъж бъде платен от остарелия си притежател, ще се взема поради насъбраните „ бонус-малус” точки от предходния интервал. Предлaга се и водачът също да е притежател на клас "бонус-малус ", тъй като държанието на лидера е главният фактор за причиняване на произшествия. Целта на предлаганата система е да противодейства на рисковото държание на водачите на транспортни средства при придвижването им по пътищата. Предвижда се всички водачи, в това число и притежателят на колата, да се вписват в застрахователната лавица "Гражданска отговорност ". Профилът на лидера ще се дефинира единствено на база на нарушаванията, осъществени след 1 януари 2020 година А действително ще заплаща застраховка съгласно досието си от януари 2021 година При превишаване на скоростта в обитаемо място с сред 21 и 30 км/ ч. се прибавя 1 точка към класа. Шофирането с алкохол над 0,8 промила ще носи 5 спомагателни малус точки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР