Според държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие през изминалата зима

...
Според държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие през изминалата зима
Коментари Харесай

Пелети и дърва поскъпват шоково. Газът гони рекорди. С какво да се отопляваме през зимата?


Според държавната Агенция за стабилно енергийно развиване през миналата зима отоплението с термопомпа е било най-изгодно

На прага на есенно-зимния сезон пелетите за отопление нарастват шоково. Едно от най-предпочитаните в последните години горива за отопление на редица българи се намира все по-трудно по тържищата, а цената му е повишена двойно спрямо предходната зима, настояват специалисти. Миналата есен 1 звук пелети ни е коствал сред 350 и 400 лв.. Днес цената на енергийните барабонки е най-малко 800 лв. и нагоре. Но даже да се навиеш да платиш тези пари, се постанова да чакаш най-малко месец-два, с цел да си ги получиш, описват от тържищата.

При дървата за огрев обстановката е сходна. Повишението на цените на кубик нацепени дърва по складовете е сред 80% и 120% по-високи по отношение на предходната есен, разясняват специалисти. Цените на бук и дъб доближава 180 лв.. 150-160 лв. е цената за кубик нацепен габър. Прогнозата е със захлаждане на времето цената на кубика дървесина да прескочи 200 лв.. В опит да овладее цените на дървата за огрев, служебното държавно управление даже забрани износът на дървесина от страната.

Ситуацията с природния газ е още по-неясна. Има ли газ, няма ли газ и на каква цена го има на българския пазар никой не може да каже с акуратност. Но е реалност, че цената на синьото гориво на интернационалните тържища в края на август доближи рекордните 3000 $ за 1000 куб. метра. Управляващите не престават да се лутат сред това да преговаряме за доставки с „ Газпром “ на инат на Европейски Съюз и да поръчваме танкери с полутечен газ. Имагинерно продължава и да е действителното действие българо-гръцката газова връзка, по която да потекат някакви количества азерски газ. На фона на тази газова мъгла, уверенията на властта, че газ за българските семейства ще има и че и топлофикациите ще работят стартира да звучи все по-невероятно.



И тук поражда въпросът с какво да се отопляваме тази зима?

Според разбора на държавната Агенция за стабилно енергийно развиване през миналата зима най-изгодно е било отоплението с термопомпи и висок клас инверторни климатици. Те стигат до този извод след сравняване на 12 източника на отопление, измежду които термопомпи, газови котлета, духалки, отопление на твърдо гориво, пелети, климатици и така нататък

Възможно ли е обаче да използваме термопомпа, в случай че към този момент имаме построена апаратура за отопление с газ или пелети? С този въпрос се обърнахме към експертите от и .



Много хора към този момент започнаха да трансформират своите отоплителни съоръжения от котли на газ, пелети или дърва с . Термопомпите могат да заменят старите ви котли на газ или твърдо гориво, като в това време употребявате съществуващата отоплителна апаратура, разясняват от „ Мухтаров “, само че акцентират, че всеки случай е самостоятелен и най-точно може да се каже след оглед на инсталацията и парцела, където ще се употребява термопомпата. Понякога се постанова препроектиране и прибавяне на спомагателни радиатори или увеличение на броя на ребрата на съществуващите радиатори, тъй като отоплението с термопомпа е нискотемпературно и точно това го прави високоефективно, за разлика от отоплението с пелети и газ, да вземем за пример, изясняват от „ Мухтаров “. Важно е да се знае, че преимущество на термопомпите е, че дават опция освен за отопление, а и за изстудяване и гореща вода през цялата година. С термопомпите VERSATI на GREE можем да избираме сред радиаторно или подово отопление, или климатизация с конвектори, които с изключение на да ни топлят, могат и да ни охлаждат през лятото. Още нещо – за още по-голяма успеваемост и ниски сметки към термопомпените системи VERSATI на GREE може да се интегрира и фотоволтаичен панел. Затова най-добре е да си заявите оглед на място от експертите на „ Мухтаров “, които най-точно ще ви кажат какъв вид на термопомпа VERSATI на GREE е подобаващ във вашия случай поради спецификата на жилището и съществуващата отоплителна апаратура. А по-късно ви остава единствено да се насладите на несъмнено отопление и преференциални сметки през зимата.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР