Според данните от последните месеци, това е пикът на инфлацията.

...
Според данните от последните месеци, това е пикът на инфлацията.
Коментари Харесай

Никола Стоянов: С Азербайджан правим схема ток срещу газ

Според данните от последните месеци, това е пикът на инфлацията. В служебното държавно управление работим доста интензивно за преодоляване и понижаване на цените на енергоизточниците.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

По думите му, в горивата са реализирани към този момент някакви триумфи и той се надява да се задълбочат. По останалите тематики като газ и ток се работи и се надявам това да е пикът на инфлацията, сподели още той.

 
В Азербайджан доста беше значимо първо да се удостовери желанието и от двете страни, договорът, който е подписан да бъде изпълняван. На първи октомври ще бъде открит интерконенторът с южния газов кулоар и ще можем да стартираме да получаваме контрактуваните количества. Азербайджанската страна удостовери, че ще извършва контракта в цялостния му размер.
Втората точка, която обсъдихме с тях е опцията занапред да резервираме количества при разширението на южния газов кулоар, което ще се случи до 3-4 години. Тоест 2025-26 година още един милиард куб. м ще можем да получаваме.
Третата точка, която сега за нас е доста значима, е дали е допустимо да получим спомагателни количества за тази зима. Азербайджанската страна е в сложна обстановка, тъй като всички желаят газ. Но в тази сложна обстановка намерихме забавно решение, което е забавно и за тях – да се опитаме да създадем скица ток против газ. Надявам се, че е реалистично до 2-3 месеца това да се случи.

 
Нямам информация за прогрес в диалозите с „ Газпром “. Според мен диалозите би трябвало да не престават с всички.
Спокоен съм за зимата, сътрудника ме увери, че ще успеем да организираме задоволително слотове. Водят се диалози и с Гърция и с Турция да ни оказват помощ. Сигурен съм, че ще доставим нужните количества. Най-важното, което се опитваме да създадем цената на микса от газ, който ще получим от всички източници, да отговори на упованията на хората и бизнеса – към 250 лева
По мотив на горивата той добави, че се пробват да намерят пазарен механизъм за намаление на цените, който да докара до отпадане на нуждата от отплата за клиентите.

 
Ако успеем да овладеем цените на горивата, това ще е пикът и оттук насетне инфлацията ще пада. Сами знаете, че в България инфлацията е над 2 пъти по-висока от тази в Европейски Съюз.
Стоянов изясни, че данните за задграничните вложения не са положителни, само че сега опциите са огромни. Покрай прекъснатите вериги на доставки доста европейски компании обмислят да се приберат по-близко до дома. Интересът е доста огромен. Говорим с няколко огромни компании. Има отлив от Азия, който се опитваме да притеглим тук.
По мотив още веднъж поисканата военна помощ от Украйна, Стоянов сподели, че има рамка на Народното събрание и до момента в който няма нов, който да я промени, няма по какъв начин да стартира пряк експорт. Личното му мнение е, че България не би трябвало да взема страна в този спор.
Вижте цялото изявление във видеото.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР