Според данните от боксофисите през тази седмица най-гледаният филм и

...
Според данните от боксофисите през тази седмица най-гледаният филм и
Коментари Харесай

Уморени ли са вече зрителите от супергероите на Marvel и DC Comics?

Според данните от боксофисите през тази седмица най-гледаният филм и в България, и в Северна Америка, за трета поредна седмица е „ Черния Адам “ с Дуейн „ Скалата “ Джонсън. Очаква се новият „ Черната пантера: Уаканда вечно “ да пречупи всякаква конкуренция, написа Българска телеграфна агенция.

Междувременно, артистът Крис Евънс, прочут от „ Капитан Америка “ и „ Фантастичната четворка “, само че и като глас на анимационния супергерой Баз Светлинна година, бе разгласен за най-сексапилния мъж на планетата в обичайна ранглиста на списание „ Пийпъл “. В блестящата поредност от разбиващи боксофис заглавия с присъединяване на Евънс функциите на съблазнител отсъстват.

През юни тази година уеб сайтът на „ Ролинг стоун “ разгласи XXI век за „ Златния век на супергероите “.

Виж още: " Черната пантера: Уаканда вечно " чупи върхове в кината от през днешния ден

Уморени ли са феновете от супергероите след повече от 40 години борби? Категорично не. Вселените на „ Марвъл “ и „ Ди Си комикс “ държат в ресурс десетки облици, които могат да оживеят всеки миг.

И въпреки всичко времето оставя своя отпечатък върху усетите на публиката.

50-годишният Дуейн Джонсън е надалеч от кинообразите, наложени през XX в. Филмът „ Супермен “ от 1978 година е крайъгълен камък в историята на огромния екран. Усмихнатият интелектуалец-дебютант Кристофър Рийв е 26-годишен. Партнира му Марлон Брандо. Сценарист е самият Марио Пузо.

На фона на младежката възраст на Рийв, 35-годишният Майкъл Кийтън наподобява умен и уталожен, когато влиза в емблематичния черен костюм за първия „ Батман “ през 1986 година  

Съвременните облици на супергероите са сензитивно по-различни. Бившият кечист Дуейн Джонсън несъмнено не може да бъде наименуван „ секссимвол “, нито ролеви или имиджов модел. Преди него Робърт Дауни-Джуниър направи филмовото завръщане на живота си с ролята в „ Железният човек “. Подобно на „ Скалата “, Дауни влиза в пластмасовия костюм на Тони Старк към този момент на междинна възраст – 44 години. Излежал е ефикасна присъда и води тежка битка с наркозависимост. Ролята на Железния човек и триумфът на кино лентата са му жизненонеобходими.

Очевидно фенът не просто желае да види борба сред положителното и злото. Днешната аудитория няма нищо срещу „ да даде късмет “ на отдръпнал се от дейна активност стероиден герой или на поостарял юношески кумир. Докато се бори да спре неприятните, Робърт Дауни-Джуниър се бори и за завръщане измежду топ актьорите на Холивуд. Всеки има право да опита да избави света, отсъжда фенът, до момента в който купува билет и държи „ Черния Адам “ на върха трета поредна седмица.

Парадоксално, филмите с доста резултати и предизвестени герои разчупват клишетата по-най-позитивния метод. Такава е Жената-чудо, изиграна от Гал Гадот. Търсенето на различни сюжети стига още по надалеч. Супергероят от дълго време към този момент не е безусловно от вярната страна. През 2016 година „ Батман против Супермен “ демонстрира, че във фантастичните сюжети положителното и злото са относителни категории. Като в живота.

Разбиване на напластените клишета е и историята за Уаканда. Създателите на кино лентата залагат на чернокожи герои и преоткриване на обичайни култури. В продължението „ Черната пантера: Уаканда вечно “ водещи стават женските облици. Първият филм за Черната пантерса към този момент влезе в историята като първата продукция за супергерои с номинация за „ Оскар “ в категорията „ Най-добър филм “ през 2019 година

Кой би гледал филм за супергерой от комикс, който разрушава и врага, и предразсъдъците? Всички.

Изображение: Getty Images

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР