Според данните на International Data Corporation (IDC) продажбите на световния

...
Според данните на International Data Corporation (IDC) продажбите на световния
Коментари Харесай

IDC: Рекорден 38.6% ръст на пазара на сървъри в глобален мащаб

Според данните на International Data Corporation (IDC) продажбите на международния пазар на сървъри са се нараснали с 38.6% на годишна база, като по този метод са достигнали до 18.8 милиарда $ през първото тримесечие на 2018 година (1Q18). Доставките на сървъри в международен мащаб пък бележат растеж от 20,7% на годишна база и доближават до 2,7 милиона броя през 1Q18.

Като цяло общият пазар на сървъри продължава да укрепва, откакто трето следващо тримесечие отбелязва двуцифрен растеж. Това рекордно търсене на се дължи на цялостния цикъл на освежаване на техническите мощности на бизнеса, мощното търсене от страна на доставчиците на облачни услуги, по-широкото потребление на сървърите като съществена градивна единица за софтуерно дефинираните инфраструктури, необятното търсене на по-нови процесори като платформата на Intel - Purely, както и съществуването на натоварвания от последващо потомство. През това тримесечие са се нараснали и междинните продажни цени. Според проучването това се дължи на търсенето на по-мощни конфигурации и увеличените разноски за съставни елементи, като нарастването на цените също способства за цялостния растеж на приходите.



Постъпленията при всеобщия клас сървъри са се нараснали с 41.3% до 15.9 милиарда $, а при тези от междинния клас - с 31% до 1.7 милиарда $. При системите от най-голям клас растежът е от 20,1% до 1,2 милиарда $.

Класация на сървърните пазари по компании

През 1Q18 Dell Inc. и HPE/New H3C Group са статистически обвързани* отпред на международния пазар на сървъри със надлежно 19,1% и 18,6% пазарни дялове. Dell е най-бързо разрастващият се снабдител измежду петте водещи компании, като означават растеж на приходите от 50,6% за година (3,6 милиарда долара) и усилват цената на акциите си с 1,5 пункта при мощно показване във всички съществени географски райони. Приходите на HPE/New H3C Group нарастват с 22.6% през 1Q18 и доближават 3.5 милиарда $. Годишният ритъм на напредък на HPE включва и приходите от партньорството на компанията с H3C Group в Китай, почнало през май 2016 година По този метод статистиката на HPE/New H3C Group сплотява сървърните доходи в международен мащаб и на двете компании. Lenovo, IBM и Cisco също са статистически обвързани* като си разделят третата позиция със съответни дялове от 5,8%, 5,3% и 5,2%. Групата ODM Direct е нараснала приходите си с 57,1% по отношение на същия интервал на предходната година и доближават до 4,6 милиарда $.



Основни констатации за сървърния пазар

На географска основа Азия/Тихоокеански район (с изключение на Япония) е най-бързо развиващият се район през първото тримесечие на 2018 година с 51,7% растеж на годишна база. В Латинска Америка растежът е 41,1%, Съединени американски щати - 40,6%, Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) - 35,0%, Канада нараства - 28,3%, Япония - 2,9%. Китай - 67,4%.

Търсенето на x86 сървъри се е нараснало с 41.0% през 1Q18 с доходи от 17.4 милиарда $. При останалите растежът е от 15.5% на годишна база до 1.4 милиарда $.

Забележки:

* IDC заявява статистическа връзка, когато има разлика от един % или по-малко в каузи на приходите или продажбите сред двама или повече снабдители.

** Поради съществуващото взаимно дружество сред HPE и новата група H3C, IDC регистрира външния пазарен дял на международно равнище за HPE и New H3C Group като " HPE / New H3C Group ", започвайки от 2Q 2016
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР