Според данните на Българската народна банка (БНБ) към края на

...
Според данните на Българската народна банка (БНБ) към края на
Коментари Харесай

Рекордни нива на кредитите у нас – потребителските са нараснали с 9,5%, а жилищните с 14%

Според данните на Българската национална банка (БНБ) към края на септември има рекордни равнища на изтеглените заеми. Потребителските са нарастнали с 9,5%, а жилищните с 14%., осведомят от bTV.

Според финансовия съветник Стойне Василев данните демонстрират, че хората са малко по-спокойни от предходната година. „ Специално при жилищата са поради това, че цената им пораства и доста хора желаят да си спасят средствата. Сега е преференциално да теглим заеми, тъй като лихвите са на доста ниски равнища. Въпросът е защо да ги използваме “, съобщи той в студиото на „ Тази заран “.

Вземането на бързи заеми също е повишено с 12% към края на септември. „ Бързият заем е улеснение, той се дава с доста дребен разбор на риска на клиента. Затова те са лесни за взимане, само че са скъпи. Те би трябвало да се взимат в смисъла „ дай ми 1000 лева до заплата “, съобщи финансистът Левон Хампарцумян.

Рекорд при депозитите

Данните на Българска народна банка към края на септември демонстрират, че има нов връх в депозитите – 64,5 милиарда лева, това е с близо 3,5 милиарда лева повече за девет месеца. Намаляват обаче депозитите до 1000 лева и до 10 000 лева, на този декор има доста нарастване на тези над 10 000 лева Според Хампарцумян това демонстрира, че българската стопанска система не е спряла и не е в рецесия, а съгласно Василев забележителното увеличени на депозитите над 10 000 лева демонстрира, че има браншове, които се развиват доста добре – тези, свързани с медицина, онлайн продажби. Друг забавен акцент е, че през 2021 година депозитните милионери понижават от 1180 на 1043-ма.

Инфлация

Според данни на Национален статистически институт у нас към края на ноември има инфлация от 7,3% на годишна база. „ Не ни се е случвало скоро да имаме толкоз висока инфлация. Същевременно, откакто стопанската система се развива, инфлацията значи, че има повече предложение на парични средства, в сравнение с артикули и услуги, които да ги балансират. Има предпоставки тази инфлация да бъде сезонна и да намалее “, съобщи Хампарцумян.

Той добави, че не приказваме за инфлационни процеси, които сме имали през 1997 година

В какво са вложили най-богатите хора в света?

„ Най-богатите хора в света са вложили в нови технологии и те се възползваха от активите с най-висока рентабилност за тази година, особено акциите на „ Тесла “ през последните две години набъбнаха с близо 1000%, а благосъстоянието на Илън Мъск с близо 700% “, съобщи Василев.

Други браншове, които са били печеливши са онлайн търговията, парцелите, криптовалутите.

„ В международната стопанска система има реструктуриране и преподреждане на веригите за произвеждане и доставка в света, което не е рецесия. Донякъде смяната е дефинирана от следствията от Коронавирус пандемията “, добави Хампарцумян.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР