Според данни, събрани от Google и споделени ексклузивно с BBC

...
Според данни, събрани от Google и споделени ексклузивно с BBC
Коментари Харесай

Изменение на климата: Ръст на търсенията в Google по темата „безпокойство“

Според данни, събрани от Гугъл и споделени извънредно с „ BBC 100 Women “, онлайн поръчките за търсене, свързани с „ безпокойствие за климата , са се нараснали.

Проучванията демонстрират също, че дамите са по-засегнати от безпокойството заради климата, в сравнение с мъжете. Разрастването на горските пожари , наводненията и сушите по света са единствено някои от добре забележимите признаци на изменението на климата. По-малко се оповестява за въздействието на изменението на климата върху човешкото схващане .

Климатичната тревога – определяна като възприятие на безпокойствие от последствията от изменението на климата – е регистрирана в международен мащаб, изключително измежду децата и младежите. Данните от Гугъл Trends демонстрират, че поръчките за търсене, свързани с „ тревога за климата “, са се нараснали фрапантно.

Запитванията за търсене на британски език, свързани с „ климатична тревога , през първите 10 месеца на 2023 година са 27 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на 2017 година През същия интервал се следи внезапно нарастване на броя на запитванията, свързани с тревогата за климата, и на други международни езици.

  • Запитванията за търсене на португалски език са се нараснали 73 пъти
  • Запитванията за търсене на китайски езици са се нараснали осем и половина пъти
  • Запитванията за търсене на арабски език са се нараснали с една пета

Това не са езиците, на които най-често се търсят запитвания, свързани с безпокойството за климата, а единствено някои от международните езици, за които BBC помоли Гугъл да ревизира.

Възможно е търсенията да са по-високи измежду говорещите езици с по-голяма информираност за климатичната паника или измежду тези, които употребяват Гугъл най-често, и не допускат безусловно, че хората в страните с по-голям дял на търсенията са по-склонни да изпитват климатична паника .

Данните от Гугъл Trends сплотяват поръчките за търсене на „ климатична тревога “ и „ екологична тревога “ – термини, които постоянно се употребяват по един и същи метод, само че имат малко по-различно значение.

Климатичното безпокойствие е тревога, обвързвана съответно с осъзнаването на изменението на климата . Екотревожността е по-обща тревога, обвързвана с осъзнаването на заканите за здравето от околната среда, в това число замърсяването и загубата на биоразнообразие.

Тенденциите в Гугъл не мерят просто общия размер на търсенията, а преглеждат извадка от търсения, с цел да дефинират трендовете по света. Търсачката употребява мярка, наречена „ интерес към търсенето , с цел да прегледа относителната известност на поръчките за търсене във времето.

През последните пет години скандинавските страни са имали максимален дял от международните поръчки за търсене, свързани с безпокойството за климата. Всъщност на Финландия, Швеция, Дания и Норвегия се падат повече от 40% от поръчките за търсене, свързани с „ паника за климата “.

Гугъл твърди, че данните на търсачката са поправени, с цел да се отчетат разликите в общия размер на търсенията, което ѝ разрешава да съпоставя страни с друг брой население. Ето за какво по- дребните страни могат да оглавят класацията вместо по-населените.

Страните от световния Юг – като Чили, Филипините и Южна Африка – съставляват по-малък дял от поръчките за търсене. От разбора са изключени страни с дребен размер на търсенията.

Гугъл оповестява, че през последните 12 месеца е отбелязал и световно нарастване на поръчките за търсене на бъдещето на планетата дружно със поръчките за околната среда. Говорител на компанията прецизира:

„ Когато погледнете типа на поръчките, които хората търсят, е явно, че те търсят схващане, само че също по този начин желаят да подхващат дейности . Например, „ по какъв начин да разгадаем казуса с изменението на климата “ е едно от най-търсените запитвания за изменението на климата в международен мащаб през последните две години.

Данните на Гугъл демонстрират повишаване на запитванията за бъдещето дружно с изменението на климата (с 120%), адаптирането (с 120%), устойчивостта (с 40%) и излъчванията на парникови газове (с 120%) през последните 12 месеца.

Тенденциозните поръчки в международен мащаб за изменението на климата включват търсения на испански език , като да вземем за пример „ cuales son los riesgos del cambio climático? “ или „ какви са рисковете от изменението на климата? (което бележи растеж от 150%).

Гугъл не разгласява данни за пола на хората, които търсят информация , обвързван а с „ тревога за климата , само че изследвания демонстрират, че дамите са по-предразположени към тревога за климата, в сравнение с мъжете.

Резултатите от изследване от 2023 година, оповестено в академичното списание Sustainability, да вземем за пример демонстрират, че респондентите от женски пол по целия свят оповестяват за „ по-големи равнища на угриженост и негативни страсти по отношение на изменението на климата. От друга страна, интервюираните мъже са „ по-оптимистично настроени и показват по-голяма религия в държавното управление . Проучването се основава на онлайн питане измежду хората, извършено през 2021 година измежду 10 000 души на възраст сред 16 и 25 години в 10 страни.

Анализът на повече от 44 000 респонденти от Европейското обществено изследване през 2019 година също по този начин заключва, че дамите са по-загрижени за изменението на климата от мъжете .

Професор Сюзън Клейтън, която е съавтор на изследването „ Устойчивост “, има някои вероятни пояснения за това. Тя акцентира, че една от аргументите, заради които дамите непрекъснато оповестяват за по-високи равнища на угриженост, е, че те са по-отворени за разискване на страстите. Тя е безапелационна:

„ Като цяло дамите са по-склонни и може би са в положение да признаят личната си прочувствена реакция (свързана с изменението на климата ). Така че наподобява, че те мислят за страстите си и са по-склонни да приказват за тях спрямо мъжете като цяло . “

Но тя също по този начин акцентира, че някои дами може да се тревожат повече за изменението на климата, тъй като са изложени на по-голям риск от мъжете да изпитат някои от действителните въздействия . Проф. Клейтън изяснява:

„ След рискови метеорологични феномени постоянно се следят нараснали равнища на домашно принуждение, а когато хората са наложително разселени заради изменението на климата, това излага дамите на опасността от полово принуждение или трафик . “

И добавя:

„ Освен това дамите постоянно са физиологично уязвими към изменението на климата. Така че високите температури и замърсяването на въздуха могат да окажат въздействие по време на бременност, а методите, по които бременността въздейства върху тялото на дамата, могат да затруднят спасяването ѝ от рискови климатични условия.

Съществуват проучвания, които демонстрират, че вероятността дамите да загинат при бедствия, свързани с изменението на климата, е по-голяма от тази на мъжете .

Например изследване, разглеждащо циклоните в Бангладеш в интервала 1983-2009 година, демонстрира, че рискът от смъртност при дамите е нараснал спрямо общото възрастно население. Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) твърди, че е евентуално хората да са съдействали за увеличението на интензивността на някои циклони.

Професор Клейтън акцентира, че неравенството, учредено на пола , значи, че някои дами в по-бедните страни е допустимо да нямат достъп до информация след събитие, обвързвано с изменението на климата. По-малко евентуално е те да могат да пътуват до безвредно място и може да имат отговорности за полагане на грижи, което значи, че дават преимущество на сигурността на други хора пред себе си.

Косвените и дълготрайни въздействия на изменението на климата също могат да бъдат пагубни за благосъстоянието на дамите и девойките .

„ Някои изследвания демонстрират, че девойките се омъжват по-рано, когато фамилията е изправено пред стопански напън, обвързван с изменящите се условия на изменението на климата.

„ Например, може би земеделието е застрашено от суши или наводнения и по тази причина заради икономическите си ограничавания фамилиите желаят да омъжат дъщерите си, с цел да не им се постанова да изхранват дъщерите си сами , прибавя професор Клейтън.

През 2022 година IPCC за първи път рапортува за въздействието на изменението на климата върху психологичното здраве . На тазгодишната COP28 в Дубай също ще се проведат няколко полемики за психологичното здраве. Ето и обяснението:

„ Точно както се усилват физическите въздействия на изменението на климата, по този начин се усилва и вниманието, което се обръща на въздействието му върху душeвността.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР