Според данни от мащабно проучване за нивото на дигитализация в

...
Според данни от мащабно проучване за нивото на дигитализация в
Коментари Харесай

Недостатъчно квалифицирани служители спъват дигитализацията у нас

Според данни от огромно изследване за равнището на цифровизация в България квалификацията на чиновниците и размерът на вложенията се дефинират като съществена спънка пред българския бизнес във връзка с по-нататъшното внедряване на цифрови технологии и процеси.

В анкетата се включиха мениджъри на разнообразни равнища от общо 76 български и задгранични компании, работещи в страната, от над 30 разнообразни промишлености.

Според резултатите не се чака загуба на работни места вследствие на цифровизацията.

Бизнесът ни обаче няма високи упования за повишаване на облагите и за понижаване на екологичния отпечатък като разследване от цифровизацията.

Близо 40% считат, че цифровата промяна ще има най-малък резултат върху облагите на фирмите им, а половината от запитаните не чакат необикновен позитивен резултат върху екологията.

Компаниите в България ще търсят най-усилено експерти в софтуерни сфери като автоматизация на производството, създаване на мобилни приложения и разбор на огромни размери данни.

Над 60% от запитаните са представители на висшия мениджмънт, 12% се дефинират като междинен мениджмънт, а 14 на 100 - като действен.

Фирмите в България са на разнообразни стадии от внедряването на цифровите технологии в бизнес интервенциите си, сочи изследването.

Едва една четвърт (25%) са показали, че са в напреднал стадий. Основна част от фирмите (40%) възнамеряват да влагат сред 2 и 3 % от оборота си в цифрови технологии, а под 5 на 100 са тези, които считат да вложат над 10 %.

Същевременно съгласно резултатите от допитването 78,5% от фирмите имат краткосрочни тактики за развиване на цифровизацията, 17% ги дефинират като средносрочни и централизирано ръководени на равнище топ мениджмънт. Около 12% декларират, че имат шеф по дигитализацията или подобаващ отдел, който се занимава с това.

Около 51% от интервюираните акцентират смисъла на свързаността и на " интернета на нещата ". За 46% създаването и потреблението на мобилни приложения, които интегрират бизнес и индустриални процеси или усъвършенстват услугите, също са доста значими.

Резултатите от изследването сочат още, че българските компании имат ясна визия какви изгоди могат да чакат от внедряването на цифровите технологии.

Най-високи упования разпореждат във връзка с оптимизацията на ресурсите, усъвършенстваното обмисляне, увеличението на конкурентоспособността и усъвършенстваното събиране и разбор на данни.

Подобрено обслужване и по-високо качество също са измежду главните претекстове по пътя към цифровата промяна.

Проучването е извършено взаимно от Siemens България и Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР