Според данни на ЦИК общият брой на имащите право на

...
Според данни на ЦИК общият брой на имащите право на
Коментари Харесай

Сърбите в Северно Косово бойкотират референдума за отстраняване на етническите албански кметове

Според данни на ЦИК общият брой на имащите право на глас в четирите северни косовски общини, в които през днешния ден има референдум, е 46 556 души.

В четирите общини Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица в Северно Косово, най-вече обитаеми със сърби, през днешния ден жителите гласоподават " за " или " срещу " отстраняването на общинските кметове етнически албанци. Това са кметовете на Звечан Илир Пеци, на Зубин поток Измир Зечири, на Лепосавич Люлзим Хетеми и на Северна Митровица Ерден Атич.

Референдумът в Северно Косово се организира на фона на апелите на главната партия на косовските сърби " Сръбска листа " за протест на гласуването в тези общини, отбелязва вестник " Коха диторе ".

Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Двете страни водят разговор за нормализиране на връзките си под егидата на Европейски Съюз.

От Централната изборна комисия на Косово приканиха жителите на четирите северни общини да употребяват правото си да гласоподават на референдума.

До референдума се стигна, откакто на локалните избори в Косово на 23 април предходната година косовските сърби в четирите общини, в които са болшинство, бойкотираха вота и изборната интензивност беше 3,5 на 100. В резултат на това за кметове на тези общини бяха определени косовски албанци, което провокира напрежение както на локално равнище, по този начин и сред Белград и Прищина.

След повишаването на напрежението в Северно Косово около встъпването в служба на новите кметове и непрекъснатите претенции от страна на интернационалния фактор за осъществяване на нови избори там, държавното управление на Косово показа през септември предходната година административна директива, която дава опция на жителите на Косово да желаят премахване на кметове на общини от служба посредством петиция, напомня Радио Свободна Европа.

Ако през днешния ден бъде гласувано освобождението на общинските кметове, за което се изискват 50 % плюс един гласове от имащите право на глас, ще бъдат проведени нови локални избори.

Според Исмет Крюезиу от неправителствената организация " Демокрацията в деяние " референдумът в Северно Косово се е провалил поради ниската изборна интензивност.

" Демокрацията в деяние " е мрежа от неправителствени организации в Косово, която предизвиква свободни и обективни избори посредством наблюдаване на изборния развой, информиране на гласоподавателите и покровителство за изборна промяна, показва организацията на формалната си Facebook страница.

Крюезиу посочи редица механически и организационни проблеми към изборния развой като едвам вчерашното оповестяване на изборните секции от страна на ЦИК, неналичието на указателни табели къде са секциите, както и слагането на урните тук-там тъкмо пред камерите за наблюдаване, което не подсигурява скришен избор.

Централната изборна комисия отхвърли последното обвиняване, като сподели, че слагането на камери в изборните секции, което става за първи път в Косово, никога не нарушава конфиденциалността на гласуването.

Крюезиу добави, че изборният развой е спокоен, само че няма интерес от страна на жителите да вземат участие в него, за което, съгласно него, е повлияла позицията на " Сръбска листа ".

За сигурността по време на референдума дават отговор представители на локалната прокуратура в четирите общини в Северно Косово и косовската полиция, заяви " Коха диторе ", като се базира на националния координатор за изборите от Държавната прокуратура на Косово Ляура Пуля.

Общата обстановка със сигурността в Северно Косово към референдума се следи и от задачата на Европейски Съюз за господство на закона в Косово (ЕУЛЕКС), написа в " Екс " ръководителят ѝ Джовани Пиетро Барбано. По думите на Барбано наблюдението на ЕУЛЕКС се реализира в съгласуваност с косовската полиция и мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР).

Избирателните секции отвориха в 7:00 ч. локално време (8:00 ч. българско време) и ще приключат работа в 19:00 ч. (20:00 ч. българско време).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР