Според данни на международен мозъчен тръст продажбите на 100-те най-големи

...
Според данни на международен мозъчен тръст продажбите на 100-те най-големи
Коментари Харесай

Световните продажби на оръжия достигнаха 592 млрд. долара през 2021 г.

Според данни на интернационален мозъчен концерн продажбите на 100-те най-големи производители на оръжие в света доближиха 592 милиарда $ през 2021 година, като Съединени американски щати заемат 50,5 % от тях, съобщи АА.

Продажбите на оръжия и военни услуги от 100-те най-големи компании в бранша са се нараснали с 1,9% спрямо миналата година, се споделя в отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI).

Съединени американски щати не престават да са хазаин на максимален брой компании, включени в топ 100, като продажбите на оръжие на 40 американски компании възлизат на 299 милиарда $.

От 2018 година насам всички пет компании отпред на класацията са основани в Съединени американски щати, до момента в който една английска и четири китайски компании са други компании измежду първите 10.

Първата компания в листата е Lockheed Martin, чиито общи продажби възлизат на 60,34 милиарда $ през предходната година, следвана от Raytheon Technologies (41,85 милиарда долара) и Boeing (33,4 милиарда долара) - единствено Raytheon е отбелязала нарастване на продажбите.

От първите 100 компании 27 са със седалище в Европа, а общите им продажби на оръжие възлизат на 123 милиарда $.

Люси Беро-Судро, шеф на програмата на SIPRI " Военни разноски и произвеждане на оръжие ", съобщи, че проблемите във веригата за доставки са оказали съществено влияние върху продажбите на оръжие през предходната година.

Засягайки руско-украинската война, в отчета се споделя, че производството на оръжия от съветски компании се е нараснало макар проблемите, свързани с достъпа до полупроводници и глобите.

" Например " Алмаз-Антей " съобщи, че не е могла да получи заплащания за някои от доставките си за експорт на оръжие ", се споделя още в отчета.

В листата на 100-те най-големи компании има шест съветски компании, чиито общи продажби доближават 17,8 милиарда $.

От азиатска страна 21 компании от Азия и Океания попаднаха в топ 100 с общ размер на продажбите от 136 милиарда $ през предходната година.

" Осемте китайски оръжейни компании в листата са осъществили оръжейни продажби на обща стойност 109 милиарда $ ", се споделя в отчета.

Две турски компании също бяха включени в листата: Aselsan (2,16 милиарда долара) и Turkish Aerospace (1,2 милиарда долара). /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР