Според данни на Европейската комисия икономиката на Европейския съюз се

...
Според данни на Европейската комисия икономиката на Европейския съюз се
Коментари Харесай

Икономиката на Европа е по-зле от очакваното – какви са прогнозите за инфлацията?

Според данни на Европейската комисия стопанската система на Европейския съюз се чака да нарасне единствено с 0.8% през тази година и с 1.4% през 2024 година Тези ревизирани прогнози демонстрират понижаване на упования напредък и допускат опазване на инфлационния напън.

Данните от понеделник съставляват промяна в посока надолу по отношение на по-ранните прогнози на Брюксел от май, които предвиждаха растеж от 1% за тази година и 1.7% през 2024 година Скокът на цените оказва въздействие върху потребителските разноски в целия блок и в този момент се планува немската стопанска система да се свие през тази година.

Паоло Джентилони, европейският комисар по въпросите на стопанската система, съобщи:

Актуализираните данни плануват стесняване на действителния БВП на Германия с 0.4%, за разлика от авансово предстоящото нарастване с 0.2%. Въпреки че към момента се чака немската стопанска система да нарасне с 1.1% през 2024 година, това ще стане с по-бавен ритъм от в началото планувания в пролетната прогноза на Брюксел.

Джентилони разяснява още:

Тази проверка на прогнозите за растежа в Европейски Съюз съответствува с основното решение, което Европейската централна банка би трябвало да вземе в четвъртък по отношение на това дали да увеличи лихвените проценти, с цел да се бори с високата инфлация в Европа, или да ги резервира постоянни, с цел да предотврати по-нататъшно задълбочаване на икономическия спад.

Комисията също по този начин означи, че се чака инфлацията да намалее до 6.5% през тази година, което е малко по-ниско от предходната прогноза за 6.7 %. Въпреки това те предизвестиха, че през 2024 година се чака инфлацията да остане на ниво от 3.2%, което е с 0.1 процентни пункта повече от предходните упования.

Икономическите вероятности за Европа отслабнаха през последните месеци заради спад в производството, намаляваща търговия с Китай, понижени ограничения за държавна поддръжка и лимитирани потребителски разноски вследствие на високата инфлация и нарасналите разноски по заемите.

Комисията съобщи, че “ ” спрямо предходните прогнози.

Намаляващите вероятности пред стопанската система на района, подчертани от низходящата проверка на формалните данни за растежа в еврозоната през второто тримесечие от 0.3% на 0.1%, покачиха упованията, че ЕЦБ ще спре повишението на лихвените проценти в четвъртък.

Въпреки това към момента има опасения за инфлацията в еврозоната, която остава много над задачата на ЕЦБ от 2%, макар че се е намалила на половина от рекордно високите 10.6% през октомври предходната година до 5.3% през август.

Натискът върху инфлацията се дължи на възходящите цени на петрола и отслабващото евро, което води до по-високи разноски за импорт. Това значи, че още едно нарастване на лихвения % от страна на ЕЦБ към момента е допустимо.

Според Комисията значително непроменените вероятности за международния напредък и търговия значат, че Европейски Съюз не може да разчита само на търсенето от други страни, с цел да поддържа стопанската система си.

Оценките също по този начин коригираха прогнозите на Брюксел за италианската стопанска система в посока надолу с 0.3 процентни пункта както за 2023 година, по този начин и за 2024 година След като претърпя внезапен напредък след пандемията, в този момент се чака Брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 0.9% през тази година и с 0.8% през идната.

Вътрешното търсене в страната, в това число вложенията в строителството, понижават след прекратяването на краткотрайните тласъци, ориентирани към подкрепяне на бранша.

Източник:

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР