Според данни на Енергийния институт (ЕИ) апетитът на Европейския съюз

...
Според данни на Енергийния институт (ЕИ) апетитът на Европейския съюз
Коментари Харесай

За първи път ЕС внася повече втечнен природен газ, отколкото газ по тръбопроводи

Според данни на Енергийния институт (ЕИ) апетитът на Европейския съюз за полутечен природен газ (ВПГ) е повишен през предходната година, защото блокът се пробва да компенсира изгубените доставки по тръбопроводите от Москва.

Годишният статистически обзор на международната енергетика на EI сподели, че вносът на газ по европейски тръбопроводи през 2022 година е бил към 151 милиарда куб. м спрямо 232 милиарда куб. м година по-рано. Спадът от 35% на годишна база контрастира с вноса на полутечен природен газ, който е скочил до 170 милиарда куб. м предходната година от 108 милиарда м година по-рано. За да реализира това равнище на импорт, 27-членният блок трябваше да построи терминали за импорт на полутечен природен газ.

Конфликтът в Украйна разклати " догатките за доставките в целия свят ", сподели Ник Уейт, основен изпълнителен шеф на EI в Лондон. Промените " форсираха ценовата рецесия и дълбокия напън върху разноските за живот в доста стопански системи ", изясни той.

В началото на предходната година Европейски Съюз засилва напъните си за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия като част от политиката си на наказания и към този момент забрани морските доставки на нефт от Москва и се причисли към страните от Г-7, които постановиха ценови таван на съветския недопечен нефт. Доставките на съветски газ за Европейски Съюз спаднаха до рекордно ниски равнища заради глобите, свързани с Украйна, и саботажа на газопровода " Северен поток ". Според отчета на EI Норвегия понастоящем е най-големият снабдител на газ за Европейски Съюз.

За да компенсира загубата на съветски газ по тръбопроводите, блокът усилва вноса на полутечен природен газ, в това число от Русия. По данни на основания в Брюксел стопански мозъчен концерн Bruegel през 2022 година вносът на полутечен природен газ от Русия в Европейски Съюз е достигнал тригодишен връх - 19,2 милиарда куб. м.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР