Според данни на Българския лекарски съюз осем от десет завършили

...
Според данни на Българския лекарски съюз осем от десет завършили
Коментари Харесай

Медиците в България - в борба до последен дъх с COVID-19, но и с протести срещу системата

Според данни на Българския лекарски съюз осем от 10 приключили медицина напущат България, с цел да търсят по-добре платена кариера в Западна Европа - наклонност, която се утежни след присъединението на страната към Европейски Съюз през 2007 година В резултат на това 52% от медицинския личен състав в страната е на възраст над 55 години спрямо едвам 14% под 35 години.
Един от най-скандалните скорошни случаи е с от клиниката за трансплантации на Александровска болница.
15 медици и началникът им проф. Емил Паскалев подадоха оставки, тъй като не желаят клиниката им да бъде отделена за банкет на заболели с ковид. Пациентите на Клиниката по нефрология и трансплантации към Александровска болница ще бъдат преместени в сходна клиника и никой няма да остане необгрижен. Освен това потенциалът на новото място - Клиниката по нефрология, е със 150 места повече, подсигурява в четвъртък ръководителят на болничното заведение доктор Борис Богов, съобщи " 24 часа ".
Богов към този момент не е приел оставките на екипа на проф. Паскалев и изясни, че ще се възползва от законовия 7-дневен период, като до тогава медиците не са освободени. Богов упрекна проф. Паскалев в безнаказаност и че е абдикирал от грижата си за пациентите поради " неспособност да надскочи личното си его ".
 Лекарите би трябвало да се пазят от политиката, счита Николай Марков Лекарите би трябвало да се пазят от политиката, счита Николай Марков
" До предходната седмица всичко беше наред - чуваха се разнообразни отзиви на неексперти, професионални мнения от специалисти, даваше се думата...
" Изненадан съм от безотговорното отношение на един доктор, който твърди, че схваща от бъбречно трансплантирани пациенти у нас. Прави го още по-отговорен да изостави своите пациенти в миг, в който цялата карта на България е в алено ", сподели доктор Богов. В началото напускането на екипа на клиниката основало безпорядък, само че след това работният темп бил възобновен, увери професорът.
Погледът на Агенция Франс Прес за  България - с акцент " Шумен "
Само с един доктор и три медицински сестри за всички 55 тежко заболели от ковид, личният състав в болничното заведение в източния българския град Шумен споделя, че е на края на силите си.
" Ситуацията е сериозна ", споделя Димитър Костов, шеф на шуменската болница - най-претоварената в страната.
След като втората вълна на пандемията гълтам страната с малко под седем милиона население, помощта за болничния личен състав е недостиг, а минусите на здравната система са грубо оголени. Например в региона към Шумен половината медици са наближаващи пенсионна възраст и повече хора напущат системата, в сравнение с влизат.
 И Варна обмисля Коронавирус болница, само че няма лекари И Варна обмисля Коронавирус болница, само че няма лекари
Идеята за основаване на профилирана болница за ковид набира скорост и във Варна.   " Обсъжда се вид, сходен на Пловд...
" Колабираме от физическо и психическо безсилие ", споделя началникът на инфекциозното поделение Албена Костова, до момента в който бърза сред стаите на пациентите в бялото си защитно облекло измежду бръмченето на аларми.
Нито едно легло не е свободно сега в цялата болница.
Докато най-бедната страна в Европейски Съюз съумя да избегне най-лошото от първата вълна на пандемията напролет, като наложи строги ограничавания, държавното управление отхвърли да предприеме сходни дейности този път.
" Ситуацията в Шумен е ужасна, тук 40% от лекарите са на възраст над 60 години ", споделя Красимир Симеонов, началник на районния профсъюз на медицинските служащи, чийто цифров състав " се е свил " с една трета от 2000 година насам.
Ниските заплати и оскъдните пенсии значат, че медицинският личен състав, който остава в страната, постоянно работи дълго след пенсиониране. " Основната заплата на лекаря е 840 лв. (430 евро, 500 долара) на месец, а здравната сестра получава 600 до 700 лв. ", споделя Румяна Нановска, началник на общинската болница в северния град Ловеч, която съвсем банкрутира още преди рецесията.
 Дарителска акция за децата на медици и учители, умряли от ковид Дарителска акция за децата на медици и учители, умряли от ковид
Инициативата #Задоброто провежда Дарителски фонд за децата на медици и учители, изгубили живота си по време на пандемията от Covid-19...
" До финален мирис "
Правителството даде обещание солидни бонуси за медици на фронтовата линия. Но доста възрастни лекари и медицински сестри се тормозят да не бъдат изложени на вируса. До момента общо 3 619 медици са инфектирани с вируса в България и най-малко 25 са умряли.
" Лекарите работят, до момента в който могат да си поемат мирис ", сподели 77-годишен невролог пред телевизия bTV по-рано тази година, когато го попитаха за решението му да се върне на работа в COVID-19 поделение. Той умря от вируса през юни.
В различен драматичен случай трима медицински служащи от едно и също семейство в границите на дни един от различен през септември в югозападната част на страната.
Това е разбираема суматоха - личният състав в болница в източния град Преслав - всички на възраст 65 и повече години и със съпътстващи болести -, когато беше оповестено, че ще бъде намерено поделение за ковид. В резултат на това пациентите им бяха изпратени в Шумен, което усили пренаселеността в шуменската болница.
 В България лекари има. Проблемът е различен. В България лекари има. Проблемът е различен.
Всички в България повтарят: няма кой да ни лекува. Пандемията напомни нещо, което от дълго време знаем - здравната система е в положение на с...
В допълнение към непрестанно изтъняващите редици на здравните служащи, здравната система на страната се сблъсква и с други проблеми. България се радва на най-вече зъболекари на глава от популацията на континента, само че други експерти, нужни за справяне с пандемията от ковид - като анестезиолози и пулмолози – не доближават.
Докато ежедневните демонстрации против корупцията от началото на тази година бяха значително анулирани, към момента има въпреки и по-малобройни митинги и поради убеждението на държавното управление, че се оправя с пандемията.
Полицейски минивани бяха ангажирани в транспорта на заболели заради дефицит на коли за спешна помощ, а началниците на лечебни заведения приканиха студенти по медицина и други доброволци да оказват помощ.
" Системата има съществени дефекти ", сподели неотдавна пред публичната телевизия Българска национална телевизия. Той даде изявлението в последния си работен ден в България - преди да замине на новата си работа в Щутгарт, Германия. И го направи, откакто съумя да вкара в болница взет от " Спешна помощ " човек в потребност, на който беше отказвано да бъде признат в лечебно заведение.
Автори: Весела Сергуева, Николай Дойчинов, АФП; Превод: БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР