Според данни на българската народна банка, печалбата на банковата система

...
Според данни на българската народна банка, печалбата на банковата система
Коментари Харесай

Печалбите на банките растат главоломно – с 66% повече за първото полугодие

Според данни на българската национална банка, облагата на банковата система нараства до 1.7 милиарда лв. към края на първото полугодие на тази година. Това съставлява растеж от 66% или 672 млн. лв. по отношение на същия интервал на предходната 2022 година, която към този момент се считаше за рекордна в облагите на банките.

През второто тримесечие на 2023 година активите на банковата система се усилват с 466 млн. лева (0.3%) и в края на юни доближават 161.1 милиарда лева

Спрямо края на март нарастват заемите и задатъците, а делът им в структурата на активите се усилва от 61.1% до 65.0%.

Собственият капитал в салдото на банковата система в края на второто тримесечие възлиза на 18.3 милиарда лева, с 893 млн. лева (5.1%) повече по отношение на края на март. Нарастването му е обусловено основно от покачването на облагата през отчетния интервал, се отбелязва в разбора на Българска народна банка.

Откакто лихвите паднаха на нулеви равнища, банките започнаха да печелят главно от такси, които от към 2 години насам непрекъснато се усилват. Таксите им не са следени от Българска народна банка, а всяка институция ги дефинира сама. По публични данни банките събират от клиентите си над 100 типа такси.

За страдание тези непристойно огромни облаги са за сметка на българските жители, които са принудени да заплащат и получават всичко през тях. На този декор, финансовият министър Асен Василев прокара забавна концепция, която се бори против едностранното изнудване от страна на банките и съставлява помощ за потребителите и най-бедната част от обществото.

В последната работна седмица преди лятната почивка депутатите гласоподаваха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2023 година, с които се вършат промени в Закона за платежните услуги и системи. Парламентът одобри да не се заплащат такси за обслужване и изтегляне от базова сметка, в която постъпват заплати, пенсии, помощи и обществени компенсации.

„ Още през септември всички банки би трябвало да оферират сметка без такси, по която жителите да получават заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи, изясни Василев. „ Според евродирективата всички банки би трябвало да оферират базова сметка “, добави той.

Ако Финансовото министерство и Народното събрание съумеят да се оправят с този проблем, това ще бъде историческа победа в интерес на жителите, които постоянно губят войната с финансовите институции.

Засега от Асоциацията на банките в България настояват, че работят интензивно и имат подготвеност самостоятелно да вкарат в къс период освобождение от такси по отношение на услуги по потребление на сметка с параметри, сходни с платежните сметки за съществени интервенции.

Остава да забележим дали това прогресивно решение ще понижи стремглаво възходящите им облаги и дали банките няма да намерят метод да търсят отплата, като усилят останалите си такси и сметки.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР