Според Colliers в България има 24 хил. свободни работни места

...
Според Colliers в България има 24 хил. свободни работни места
Коментари Харесай

Централна и Източна Европа: Много работа и малко хора

Според Colliers в България има 24 хиляди свободни работни места

[Shutterstock] Още по тематиката
България има положителни условия за правене на бизнес, само че не може да привилича задгранични гении

Проучването Global Talent Competitiveness Index демонстрира кои страни са най-хубави в привличането и задържането на фрагменти в международен мащаб
11 фев 2018
Решенията: 200 млн. души капацитет, държавни жилища и 5 хиляди лева в брой

Какво мислят бизнесът и държавното управление като благоприятни условия за справяне с демографската рецесия на България
2 фев 2018
Колко огромен е казусът с неналичието на работна ръка в България

Това е все по-притеснителен фактор за голяма част от бизнеса, а измежду решенията са насърчаване на българите в чужбина да се завърнат и поощряване на имиграцията към България от близки страни
30 яну 2018
Голямото завръщане

Все повече учещи или работещи в чужбина българи търсят благоприятни условия за развиване в родината
29 сеп 2017 Динамичният стопански напредък и бързото секторно развиване нормално се възприемат като добра вест. В композиция с ниска безработица и високи равнища на емиграция обаче се основават съвършени условия за липса на работна ръка. Именно пред този проблем са изправени страните от района Централна и Източна Европа - 6 (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България), сочи нов отчет на консултантската организация Colliers International. Според Марк Робинсон, създател на отчета, неналичието на фрагменти може да има съществени последици – отлив на инвеститорски интерес, стеснен напредък или даже криза. Но злополуката може да бъде избегната, счита Робинсон.

Какви са решенията

В отчет на Colliers от 2017 година Робинсон твърди, че подобряването на стандарта на живот в страните от ЦИЕ в композиция с няколко други фактора може да докара до завръщане на емигрантите от района . Според нови калкулации на Colliers, в случай че заплатите в района продължат да порастват със същите темпове, до 2021 година над 400 хиляди емигранти могат да се завърнат в родните си страни.

Втората опция за разрешаване на казуса е поощряване на имиграция от други страни . По време на конференцията " Среща на бизнеса с държавното управление ", която " Капитал " провежда при започване на тази година, Робинсон съобщи, че България има ресурс от близо 200 хиляди души, които могат да бъдат привлечени в страната.
" Наличието на чужденци за пръв път е толкоз очевидно в района ", се отбелязва в отчета. Според данните на Colliers през 2017 година в България 2.2% от популацията са били чужденци, в Румъния – 2%, в Унгария – 5%, в Словакия – 3.4%, в Чехия – 7.1%, а в Полша – 1.8%. Запасът за ЦИЕ-6 се крие главно в страните на изток, както и някогашните руски републики, настояват от Colliers.

Като трета опция от Colliers дефинират повишението на качеството на труда посредством вложения в просветителни и обучителни стратегии. " Държавите от ЦИЕ-6 имат едни от най-ниските дялове на приключили висше обучение за Европейския съюз (ЕС) ", се споделя в отчета, само че се отбелязва, че сред растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) и % на заетите с висше обучение се следи корелация.

Четвъртият вид е увеличение на заетостта на популацията на възраст сред 15 и 64 години. В отчета се отбелязва, че през последните 15 години както Европейски Съюз, по този начин и ЦИЕ-6 са отбелязали триумф в политиките за нарастване на коефициентите на претовареност. " Ако удобната за търговците среда и вложенията в инфраструктура се задържат, страните от ЦИЕ-6 могат да подобрят коефициентите още повече през идващите години ", написа още в текста.

Автоматизацията на работните процеси и по-кратка работна седмица са петият вид за усъвършенстване на пазара на труда. " Автоматизацията усъвършенства продуктивността, като отстранява служащи. Пазарите с дефицит на работна ръка би трябвало да предизвикват вложенията в автоматизация ", отбелязва отчетът. От друга страна, по-кратката работна седмица може да усъвършенства продуктивността, като също по този начин усили запаса от работна ръка, защото от ден на ден хора избират да имат повече от една работа.

А в случай че държавните управления в района не съумеят да адресират казуса, естествените процеси ще го създадат. Според този сюжет заплатите ще се покачат вследствие на неналичието на работна ръка, това ще насърчи инфлацията, банките ще вдигнат лихвения %, икономическата интензивност ще се забави, а това ще провокира криза .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР