Според члена на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на

...
Според члена на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на
Коментари Харесай

По-ниските цени на енергията свалиха инфлацията в еврозоната под 10%

Според члена на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало лихвените проценти може да доближат своя връх до лятото на тази година. Инфлацията в Германия и Франция също понижа през декември. По-добрите данни се отразиха позитивно и на европейските фондови пазари.
Инфлацията в еврозоната се намали за втори следващ месец през декември, само че анализаторите не чакат това да провокира смяна в политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Общата инфлация, която включва разноските за храна и сила, е била 9.2% на годишна база през декември, съгласно предварителните данни на Евростат. Тя се намалява по отношение на ноември, когато беше 10.1%. Ноември беше първият месец, когато цените за пръв път от юни 2021 година леко понижиха.

Натиск
Икономиката на еврозоната е подложена на голям напън след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, като през предходната година разноските за сила и храна набъбнаха внезапно. В устрема си да се пребори с растящите цени ЕЦБ увеличи лихвените проценти четири пъти през 2022 година и съобщи, че евентуално ще продължи да го прави и през тази година. В момента главният лихвен % на банката е на равнище от 2%.
Реклама
Въпреки спомагателните признаци, че инфлацията понижава, анализаторите считат, че е прекомерно рано за оптимизъм и не чакат поврат в позицията на централната банка.

Лихвените проценти " ще стигнат до 3% и евентуално ще би трябвало да се задържат на тази стойност през цялата година, даже когато рецесията става все по-очевидна ", съобщи Хетал Мехта от Legal & General Investment Management пред CNBC.

Това се случва, откакто през декември президентът на ЕЦБ Кристин Лагард зададе изключително ястребов звук: " Ние не се обръщаме, не се колебаем, а демонстрираме увереност ". Тя добави, че банката има " още доста работа за извършване ".

В изявление през предходната седмица членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало съобщи, че лихвените проценти може да доближат своя връх до лятото на тази година. През декември ЕЦБ също по този начин разгласи, че ще стартира да понижава салдото си през март с ритъм от 15 милиарда евро на месец до края на второто тримесечие. Очаква се тази стъпка също да се оправи с част от инфлационния напън в района. Тогава централната банка предвижда междинен ритъм на инфлация от 8.4% за 2022 година, 6.3% за тази и 3.4% за идната. Целта на банката е да бъде реализирана обща инфлация от 2%.
Реклама По-добри данни от Германия и Франция
През предходната седмица данните от Германия и Франция също демонстрираха по-ниска инфлация. През декември цената на индикатора в най-голямата стопанска система в еврозоната до 8.6% при 10% през ноември.

Инфлацията във Франция ненадейно спадна доста под 7% през декември от рекордно високото равнище месец по-рано. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер сподели пред радио France Inter, че инфлацията ще има низходяща наклонност през 2023 година По-рано той очакваше инфлацията да остане висока доникъде на годината, преди да спадне.

Икономисти разчитат това развиване като последния знак, че забавянето на покачването на цените на силата оказва помощ на Европа да преодолее най-лошото от инфлационната рецесия.

Карстен Бржески, световен началник на отдела за макротехнологии в ING Германия, съобщи, че тези данни " към момента не са облекчение, а единствено увещание, че инфлацията в еврозоната към момента е най-вече феномен на цените на силата ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР