Според чл. 75 от Конституцията новото Народно събрание трябва да

...
Според чл. 75 от Конституцията новото Народно събрание трябва да
Коментари Харесай

След изборите: Какво предвижда Конституцията?

Според член 75 от Конституцията новото Народно заседание би трябвало да се свика в период от 1 месец от датата на изборите, т.е. - до 4 май. То се привиква от президента на Републиката, а в случай че той не направи това - може и по искане на една пета от депутатите. Дотогава продължава да ръководи настоящето държавно управление.

Веднъж призован, Народното събрание избира управление и се образуват парламентарните групи. Най-голямата от тях получава първия мандат за сформиране на кабинет.

Ако не го направи в едноседмичен период, мандатът отива при втората по величина. Ако и тя не успее - трета група по желание на президента получава мандата.

„ Ако и трите мандата не бъдат осъществени сполучливо, то тогава президентът е задължен да назначи служебно държавно управление и с указа, с който разпуска Народното събрание, което следва да бъде свикано, да бъде необуздано и да насрочи и нови парламентарни избори. Датата на указа дефинира датата на изборите, двумесечен е срокът след разпускането “, изясни доцент Наталия Киселова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР