Според британски учени от университета Англия Ръскин“, някои мениджъри са

...
Според британски учени от университета Англия Ръскин“, някои мениджъри са
Коментари Харесай

Проучване: Някои началници проявяват характеристики на „корпоративни психопати“

Според английски учени от университета „ Англия Ръскин “, някои мениджъри са толкоз манипулативни, че би трябвало да бъдат диагностицирани като „ корпоративни психопати “, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Мейлонлайн.

Според откривателите корпоративните психопати се управляват от парите, властта и контрола и са подготвени да създадат съвсем всичко, с цел да ги получат.

И по този начин, вашият началник корпоративен умопобъркан ли е? Ето кои са главните признаци, за които би трябвало да внимавате съгласно откривателите:

Предишни изследвания демонстрират, че към 0,6 до 1,2 % от възрастните се дефинират като психопати. Това значи, че те не имат съвест, позор, виновност, нито дарба да изпитват обич или емпатия към други хора.

Въпреки това до момента малко изследвания са били ориентирани към психопатите в корпоративна среда. Изследователите от „ Англия Ръскин “ си сложили за цел да открият това в своето изследване.

Д-р Клайв Боди, теоретичен началник на плана, споделя: „ В историята на бизнеса се срещат високо психопатични висши предприемачи, които евентуално са същински психопати. Това ново проучване има за цел да разбере дали в някои корпоративни кавги и банкрути са забъркани висши корпоративни чиновници, които са психопати на работното си място “.

Екипът се концентрира върху американския лъжец Бърни Мадоф, който стои зад най-голямата известна скица на Понци в историята, разкрита през 2008 година, и за която се счита, че е на стойност 64 милиарда $ (52 милиарда евро). Учените изследват дейностите на Мадоф по отношение на две авансово открити скали за психопатия.

Те включват личностни характерности като лекомислен сексапил и привидна интелигентност; липса на откровеност или истинност; податливост към измама; липса на разкаяние; прочувствена повърхностност; липса на самоанализ; успокоение и привидна рационалност.

Анализът демонстрира, че Мадоф е показал признаци на всички тези черти, както по време на работата си в „ Бърнард Л. Мадоф Инвестмънт секюритис “, по този начин и в пандиза след ареста му.

„ Хората постоянно са се чудили дали Бърни Мадоф в действителност е бил корпоративен умопобъркан, а той сигурно е постигнал високи резултати по двата индикатора за психопатия, употребявани в това проучване “, споделя доктор Боди.

„ Резултатите демонстрират, че измамата на Мадоф е резултат от неговата персона, и че сходни персони като Робърт Максуел и шефът на „ Енрон “ Кен Лей са се държали по сходен метод “, заключават учените.

Екипът се надява, че откритията ще оказват помощ на бизнеса да разпознава корпоративните психопати, преди да се повдигнат до върха.

„ В света на корпоративните финанси евентуално има доста хора с сходни психопатични черти като тези на Бърни Мадоф “, прибавя доктор Боди.

„ Задачата на финансовите корпорации и компании, в случай че желаят да си дадат най-хубавия късмет да избегнат рецесията, наподобява е да ги разпознават, преди да се повдигнат на власт “, поучава ученият.

Д-р Боди ще показа своите открития на Фестивала на науката в Челмсфорд, Англия, в понеделник.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР