Според Брикел проектът ще намали отделяните емисии серен диоксид, които

...
Според Брикел проектът ще намали отделяните емисии серен диоксид, които
Коментари Харесай

"Брикел" иска ново комплексно разрешително, за да гори RDF

Според " Брикел " планът ще понижи отделяните излъчвания серен диоксид, които се получават при горенето на въглища

© Юлия Лазарова Заявление за ново сложно позволение, което да разреши изгарянето на боклуци, е подала свързаната с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Брикел ". Това става, откакто преди година и половина районната екоинспекция в Стара Загора реши, че планът няма потребност от оценка на влияние върху околната среда (ОВОС). Така прибавянето на RDF към употребяваните въглища в централата може да стане единствено с актуализация на разрешителното и без публично разискване.

Междувременно Апелативният съд в Стара Загора анулира решението на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда от средата на 2018 година по тъжба на съдружие " За Земята – достъп до правораздаване ". Според магистратите Оценка на въздействието върху околната среда е наложително да се изготви, защото единствено по този начин може да се откри дали в действителност няма да има отрицателни резултати. Това решение обаче не е дефинитивно и сега се оспорва от екоинспекцията и " Брикел " пред Върховния административен съд.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Промени в придвижване

От заявката за ново сложно позволение излиза наяве, че " Брикел " желае да размени част от въглищата с различни горива. Компанията възнамерява да употребява на денонощие до 979 тона биомаса, до 96 тона неопасни боклуци и до 490 тона нефтошисти. Най-общо биомасата се планува да се обезпечава като боклук от горското и селското стопанство (слама), а за неопасните боклуци (RDF и други) се показва, че главният източник ще са районните центрове за ръководство на отпадъците.

Любопитна детайлност е, че количеството на неопасните боклуци (максимум 35 хиляди т на година) е двойно по-голямо от посоченото в капиталовото предложение, което " Брикел " подаде през 2018 година до Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да реши дали е нужна Оценка на въздействието върху околната среда. Оказва се, че това става с разрешението на самата екоинспекция, както и че това не е първият подобен случай за компаниите на Ковачки. Специално за " Брикел ", до момента в който тече процедурата, компанията уведомява Регионална инспекция за опазване на околната среда, че има желание да усили прогнозните количества неопасни боклуци и пита дали би трябвало да мине нова процедура по преценка за Оценка на въздействието върху околната среда. Отговорът на екоинспекцията е, че няма потребност от нова преценка. По същия метод в придвижване беше увеличено количеството на боклуците за горене на " Топлофикация Сливен ", а Топлоелектрическа централа " Бобов дол " добави биомаса към в началото декларираните боклуци.

Нова апаратура

Като част от плана до края на идната година " Брикел " счита да построи предкамерна скарна пещ за взаимно изгаряне на биомасата и отпадъците, след което остатъкът от изгарянето ще се подава към въглищна мелница, а газовете - към пещната камера на енергийния казан. Предкамерната пещ ще има байпасен газоход за димните газове, който ще се употребява, в случай че се наложи спешно прекъсване на енергийния казан. Проблемът е, че такива прекъсвания не са необичайност в " Брикел ", а в случай че не стигнат до енергийния казан, където температурата е задоволително висока, токсичните газове може да не се разградят до дъно - при изгаряне на боклуци се отделят и доста други субстанции с изключение на типичните за въглищата, в това число рисковите диоксини, фурани, тежки метали и други

Съдебен спор

Докато върви процедурата по издаване на ново сложно позволение, в съда продължава оспорването на решението на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, с което се позволява осъществяването на плана без Оценка на въздействието върху околната среда. Решението на екоинспекцията беше обжалвано от " За Земята ", като при започване на декември 2019 година Административният съд в Стара Загора го анулира като незаконосъобразно. Основният мотив на магистратите е, че биомасата може да бъде категоризирана като боклук, при което състояние общото количество боклуци, което ще се употребява, надвишава 100 тона/денонощие. В този случай наложително се прави Оценка на въздействието върху околната среда.

Казусът сега е във Върховния административен съд, който ще вземе окончателното решение. Засега не е планувана дата за дело.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР