Според Божанов двете бюлетини - хартиената и тази, произведена от

...
Според Божанов двете бюлетини - хартиената и тази, произведена от
Коментари Харесай

Божидар Божанов от ДБ притеснен от манипулации и грешки за подмяна на вота

Според Божанов двете бюлетини - хартиената и тази, създадена от машината, би трябвало да се броят поотделно, след което да се сумират.

“Знаем, че СИК-овете вършат неточности, само че когато имаш двата съставния елемент, по-късно може да бъде тествано в РИК от кое място е пристигнала грешката ”, обоснова позицията си Божанов пред Нова телевизия.

“В момента правейки една колона без съставните й елементи се отстранява контрола ”, счита той.

Представителят на Демократична България изясни още, че при подозрения за операция, действителният избор може да бъде открит, посредством обжалване, “отваряне на чували ” и следствие на база видеонаблюдение. За да бъдат предотвратени сходни измами Демократична България задействат плафромата “Ти броиш ”.

Партии обмислят да сезират Върховен административен съд поради решението на ЦИК за изборните протоколи

“Тя е партийна, събираме покровители, хора на СИК, с цел да има повече наблюдаващи. С цел да се избегне операцията на вота ”, разясни Божанов.

По думите му към момента методическо напътствие за това по какъв начин ще се броят бюлетините.

Неговото по-голямо терзание обаче са техническите неточности. “В механически неточности може да бъде скрита и замяна на вота. Такива неточности видяхме доста през вота през 2021 година ”, сподели той.

Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. Най-честите неточности ще бъдат при сумирането, счита той.

Относно видеонаблюдението, като метод за предварителна защита, Божанов е притеснява, че не на всички места СИК-овете ще могат да излъчват и записват, заради липса на подготвени фрагменти.

“Не във всички секции телекомите имат задоволително положително покритие. Стрийм може и да няма, само че ще има запис. Отново обаче би трябвало да се апелира, с цел да се извърши инспекция ”, сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР