Според бившия пилот на Ред Бул Марк Уебър настоящата звезда

...
Според бившия пилот на Ред Бул Марк Уебър настоящата звезда
Коментари Харесай

Уебър: Верстапен беше изненадан от отборните заповеди в Бразилия

Според някогашния водач на Ред Бул Марк Уебър актуалната звезда на „ биковете “ Макс Верстапен е бил сюрпризиран от заповедите от бокса, които получи по време на Гран При на Сао Пауло предишния ноември. На „ Интерлагос “ нидерландецът се движеше шести, тъкмо пред своя съотборник Серхио Перес във финалните стадии от надпреварата.

Тъй като обаче Перес бе замесен с борбата за второто място в крайното класиране с Шарл Леклер, а Верстапен към този момент си бе подпечатал купата, от бокса споделиха на нидерландеца да пропусне своя съотборник малко преди финала. Верстапен избра да не се съобрази с това разпореждане и финишира пред Перес, което коства на мексиканеца две точки в битката с Леклер. В последна сметка това не се оказа решаващо за крайното класиране на Перес, който приключи трети, на три пункта зад Леклер.
 Хорнър не желае да каже за заповедите от бокса в Бразилия Хорнър не желае да каже за заповедите от бокса в Бразилия
В дните след надпреварата в Бразилия в нидерландската преса се появиха клюки, че Верстапен е пренебрегнал заповедите от бокса в отговор на случилото се в Гран При на Монако предишния май, защото съгласно него в Княжеството неговият съотборник се е блъснал съзнателно в края на квалификацията. По този метод той си подпечата третото място на старта, до момента в който Верстапен остана четвърти. В следствие Перес победи в Монако, до момента в който Верстапен приключи на третата позиция в Княжеството.

По думите на Уебър обаче дейностите на Верстапен в Бразилия имат по-логично пояснение, а точно, че международният първенец не е очаквал заповедите от бокса. Австралиецът съпостави случилото се на „ Интерлагос “ през ноември със обстановката сред него и тогавашният му съотборник в Ред Бул Себастиан Фетел в Малайзия през 2013 година.

На „ Сепанг “ германецът не се съобрази със заповедта – Multi 21, която бе издадена след последните прекъсвания в бокса. Идеята на Multi 21 беше кола №2 (Уебър) да финишира пред кола №1 (Фетел), защото двамата вървяха по този метод при започване на последните си стинтове.

Фетел обаче пренебрегва заповедта и изпревари своя съотборник след един зрелищен двубой, в който двамата не един и два пъти бяха покрай контакт между тях. След надпреварата изцяло обяснимо Уебър не бе удовлетворен от държанието на своя съекипник, като това докара до мини-война сред двамата. В края на годината австралиецът приключи своята кариера, без да завоюва нито една победа повече.

„ Ръководителите на тимовете непрекъснато управляват динамичността сред двамата водачи, а това се реализира доста елементарно, когато не се бориш за победи и трофеи – съобщи Уебър пред Speedcafe. – За водещите 4-5 водача няма огромни различия сред водачите и това прави живота на управлението елементарен. Когато обаче става дума за позициите в шампионата нещата се трансформират. 

„ За ръководителите става по-трудно, защото те нямат всички отговори. Когато това (игнорирането на заповедите) се случи сред мен и Себастиан, Кристиан (Хорнър) изпадна в по този начин обстановка за първи път, също се отнася и за целия тим. Беше си предизвикателство за всички, само че това е същината на нашия спорт. 

„ След финала постоянно можеш да погледнеш обратно и да си кажеш, че си можел да направи някои неща по друг метод. Отборът обаче няма по какъв начин да натисне паузата по време на надпреварата. Комуникацията с Макс в Бразилия наподобява го изненада. 

„ В следствие те позволиха разногласието си при закрити врата. Но е мъчно да обясниш на един водач цялостната картинка в средата на последната обиколка на надпреварата, когато той е фокусиран върху личното си каране. Има някои неща, които би трябвало да си останат вътре в тима, веселя се, че те почистиха различията си “, добави още Уебър.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР