Според бившия депутат от Реформаторския блок - сега член на

...
Според бившия депутат от Реформаторския блок - сега член на
Коментари Харесай

Петър Славов: Президентът трябваше да наложи вето и на закона за горивата

Според някогашния народен представител от Реформаторския блок - в този момент член на обединяването " Демократична България ", Петър Славов президентът Румен Радев е трябвало да наложи несъгласие и на противоречивия закон за горивата. Освен това в претекстовете си за несъгласие на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) е пропуснал няколко текста.
Законът за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, бе признат дефинитивно в средата на юли. Депутатите записаха, че измененията ще влязат в действие 6 месеца по-късно. Законопроектът провокира митинги на дребните търговци на горива, които считат, че промените са в интерес на най-големите в сектора. Асоциацията на индустриалния капитал и " Демократична България " желаеха президентът да наложи несъгласие на закона, само че това не се случи.
" Смущаващо е това безмълвие, което видяхме от президентската институция. Имаше безусловно всички учредения да бъде наложено сходно несъгласие. Ние го поискахме от " Демократична България ", а и какъв брой митинги имаше За него гласоподаваха освен ГЕРБ, а и Българска социалистическа партия. Вижда се, че същинска съпротива в това Народно събрание няма, и за жалост там, сякаш президентът мълчи. Моето усещане е, че по такива законодателни актове той избира да не взема отношение и да не си упражнява конституционните пълномощия да постанова несъгласие ", разяснява Славов пред БНР.
Вчера Румен Радев наложи несъгласие на 16 текста в Административнопроцесуален кодекс. Мащабните промени в административното правораздаване бяха признати от Народното събрание в последната седмица преди лятната почивка.
За това несъгласие Славов сподели, че в претекстовете си президентът не е засегнал някои от проблемите. Той даде образец с призоваването или така наречен " електронно съобщаване ".
" Смущаващо е и още нещо - че някои от значителните промени по него бяха направени безусловно на мрачно и след приключване на периодите за правене на оферти за промени. Аз се надявам да прочетат - ръководещите и депутатите, деликатно тези претекстове, които е развил президентът. Ние от " Демократична България " значително посочихме същите проблеми, може би преди седмица, дори, бих споделил, че има неща, които президентът е пропуснал. За страдание той не е засегнал казуса с призоваването и връчването на известията по така наречен " електронен път ". Там също има много притеснителни неща, изключително по метода, по който индивидът ще се смята известен при изпращането на електронно известие до него. В един от разновидностите, който се разясняваше, имаше за жалост и такива оферти - човек да се смята известен, когато е изпратено електронното известие, не когато го е получил, не когато има доказателство, че е прочетено, а когато е изпратено и оттогава стартират да текат периодите за обжалване. Това би могло да бъде доста сериозен проблем и човек да пропусне да си отбрани правата, защото е изминал срокът за обжалване на един акт, за който той даже не е схванал, че му е изпратен и се смята връчен ", съобщи Славов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР