Според библейската притча, преди евреите да побягнат от 300-годишно робство

...
Според библейската притча, преди евреите да побягнат от 300-годишно робство
Коментари Харесай

Какво символизира червеното яйце?

Според библейската алегория, преди евреите да побягнат от 300-годишно иго в Египет, Мойсей им споделил: “В среднощ всяко първородно дете - от сина на фараона до тези на робите, ще почине. Заколете едногодишно мъжко агне и сложете на вратите си знак с кръвта му. Господ ще мине да порази египтяните, а когато види кръвта, ще отмине вратата ви и няма да ви порази ”.

По-късно християните заимстват символиката на този цвят и боядисват в алено яйца за Великден – празник на Божието възкресение, съвпадащ с еврейската Пасха, която празнува освобождението от иго в Египет, изяснява православният архидякон в Германия Ириникий Шултен.

“Затова и великденските яйца в православната черква са червени. Хората постоянно ме питат: Къде са другите цветове? А аз им давам отговор, че няма потребност от други цветове. Червеното е цветът на живота ”, споделя свещеникът пред “Дойче веле ”.

Това е единствено едно от многочислените предания, свързани с обичая великденските яйца да се обагрят в алено. Всъщност яйцето, излюпено от кокошката, символизира началото на нов живот от дълбока античност. То е било изографисвано още в Месопотамия. В Персия следовниците на Заратустра са носили боядисани яйца на празника Новруз преди повече от 2500 година В езическите времена немските нации са принасяли в жертва на богинята на пролетта Остара писани яйца като знак на живота, плодородието и пречистването.

“Боядисването, украсяването и раздаването на червени яйца е традиция още в ранната християнска черква като притча на възкръсналия от мъртвите  Исус Христос ”, споделя немският етнограф Алоис Дьоринг.

“Първоначално било по този начин - яйцата се оцветявали единствено в алено, и този обичай  се пази до през днешния ден в православния свят. Червеният цвят е знак на Христовата кръв и  на Христовата обич към хората. Точно това обагряне разграничава благословените от елементарните яйца на Великден ”, изяснява Дьоринг.

Една легенда свързва появата на червеното яйце с Мария Магдалина. След като Христос се възнесъл на небето, тя посетила император Тиберий в Рим. По юдейски бит носела яйце като израз на почитание от посетител, който не може да си разреши по-скъп подарък. Мария от Магдала му разказала за живота, учението и възкресението на Христос. Императорът се усъмнил в това знамение и изискал доказателства. Тогава тя му подала яйцето с думите: “Христос воскресе! ” При тези думи бялото яйце станало алено. Затова светицата постоянно е изобразявана с алено яйце в дясната ръка.

Друго поверие споделя, че когато Исус бил разпънат на кръста, тълпата го замеряла със запъртъци. Но щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави червени яйца.

Има и алегория, че Дева Мария се пробвала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, с цел да смири жестокостта им. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те заблестели като обсипани с скъпи камъни.

Преданията не престават с описа за кокошка, която снесла яйце под Христовото разпятие, а кръвта на Спасителя се стекла върху него и  го обагрила в алено. Затова и първото яйце се боядисва по този начин.

Според една от версиите три дни след разпъването на Исус Мария Магдалина отишла до гробницата му, носейки кошница със сварени яйца за дамите, които го оплаквали. Когато пристигнала, камъкът на входа на гробницата бил изместен, тя била празна, а яйцата в кошницата ѝ поруменели.

Когато се борим с червени яйца и ги счупим, черупките въплъщават отварянето на гроба Господен и освобождението на Исус от него. Те символизират и разбиването на портите адови, възнесението Господне в небесата, успеха на живота над гибелта, духовното избавление.

През XII век християните почнали да боядисват яйцата на Велика събота. По-късно, с изключение на на този ден, вършат това и рано сутринта на Велики четвъртък. Първото боядисано яйце е алено и с него се слага кръстен знак на челата на децата, момите и младите булки, с цел да са здрави и Господ да ги пази от всевъзможни несгоди. Това първо яйце подменя миналогодишното пред домашната икона и се пази през цялата последваща година за здраве, благоденствие и шанс. Ако то се счупи без време, не е на положително.

Второто алено яйце се носи в черквата след Възкресение и се оставя  пред иконите. С яйца за първи път се блажи след дългия пост.

Великденските зайчета, пиленца и многоцветни яйца са небивалица на протестантите, навлязла и у нас. На Запад шоколадовите зайци имат задачата да крият яйца в градината, а децата да ги търсят. В протестантската традиция цветът на яйцето е от огромно значение - в случай че намериш първо синьо яйце, не е на шанс, а пурпурното носи 3 дни благополучие.

Червеното яйце е обвързвано с ред суеверия и традиции, някои от които –  езически. До ден сегашен в някои краища бабите пазят черупките и имат вяра в магическата им мощ. Използват ги при баене срещу уроки и ги стриват на прахуляк за лекуване на всякакви заболявания.

Когато в четвъртък на иконата се поставяло новото яйце, по остарялото са гадаели каква ще е идната година. Пукнато ли е то, значи в дома ви са влизали неприятели. Ако е кухо и мирише неприятно - попило е семейни проблеми и заболявания.

Здравото и свежо на тип яйце вещае добра година.

Традицията е миналогодишното яйце да не се хвърля, а да се пусне в река или друга течаща вода, която да го отнесе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР