Според базирания в Германия център Карнеги Русия - Евразия последните

...
Според базирания в Германия център Карнеги Русия - Евразия последните
Коментари Харесай

Конфликтът между Русия и САЩ се разраства, което подсилва китайския юан

Според основания в Германия център " Карнеги Русия - Евразия " последните наказания на Съединени американски щати против Русия ще засилят ролята на китайския юан като съществена валута в съветската търговия.

Новите наказания се чака да засилят позицията на юана по отношение на западните валути, както означи сътрудникът на Карнеги – Александра Прокопенко.

Прокопенко акцентира, че въпреки господството на $ да остава неоспоримо, фрагментацията на международната финансова система към този момент е необратима. Неотдавнашните ограничавания са ориентирани против финансовата инфраструктура на Русия, в това число Московската борса, която след това спря обмена на долари и евро, усложнявайки достъпа на руснаците до западни валути и евентуално водейки до разнообразни обменни курсове на рублата.

Прогнозите са, че тези ограничения ще утвърдят юана като съществена валута за търговия и разплащания в Русия. Към май на китайската валута се падат 53.6% от борсовата търговия и 39.2% от извънборсовия пазар в Русия. Прокопенко счита, че точно поради това, новите наказания ще затвърдят преобладаващата позиция на юана на финансовите тържища в Русия.

Въпреки заканите за вторични наказания против задгранични институции, поддържащи финансови връзки с Русия, Прокопенко твърди, че ролята на юана в съветската търговия надали ще намалее. Очаква се глобите да усилят волатилността на рублата и да усложнят нейното потребление във външната търговия, което в допълнение ще насърчи прекосяването към китайската валута.

Тази смяна е част от по-широка наклонност на дедоларизация в международната стопанска система. Миналата година стратези на JPMorgan и анализатори на Morgan Stanley означиха възходящото въздействие на цифровите активи и цифровите валути на централните банки (CBDC) като фактори, допринасящи за намаляването на каузи на $ в международните валутни запаси.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР