Според Бабак Йектапараст, служител на иранските спасителни служби в провинция

...
Според Бабак Йектапараст, служител на иранските спасителни служби в провинция
Коментари Харесай

Над 70 души бяха убити при бомбен атентат край гроба на генерал Солеймани

Според Бабак Йектапараст, чиновник на иранските избавителни служби в провинция Керман, детонациите се дължат на терористични офанзиви. При тях са починали 73 души, а ранените са 171, съобщи Българска телеграфна агенция.

Взривовете са избухнали край джамията Сахеб аз Заман, в южния ирански град Керман, където се намира гробницата на Солеймани. Двете детонации са отекнали през период от няколко минути. Представител на управляващите на град Керман заяви, че става дума за терористичен акт.

Първоначално иранската организация Нур бе съобщила, че става дума за гърмежи на газови бутилки.

" Нашите екипи за незабавна помощ изтеглят ранените, само че има навалица от хора, блокираща пътищата за евакуация ", съобщи пред държавната телевизия Реза Фалах, началник на Червения полумесец в провинция Керман.

По малкия екран бяха показани фрагменти със избавителни екипи, работещи на мястото на детонациите.

Съобщава се, че стотици хора са вървели към гробницата в сряда като част от гала в памет на военачалник Солеймани.

Снимка: АР/БТА

Генерал Касем Солеймани беше погубен през 2020 година на 62-годишна възраст при удар с американски дрон в Ирак. Ключова фигура в иранския режим, той беше и една от най-популярните обществени персони в страната, отбелязва Агенция Франс Прес. Служил по време на Иранско-иракската война 1980-1988 година, Солеймани се издигна бързо в чин, с цел да стане най-после шеф на силите " Кудс " на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, претрупан с външните интервенции. Той отговаряше за тайните задачи на " Кудс " и даването на насоки, финансиране, оръжия, разузнаване и логистична поддръжка на съюзнически държавни управления и въоръжени групировки, в това число на " Хамас " и " Хизбула ". След гибелта на генерала аятолах Али Хаменей разгласи тридневен народен печал.

Тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който подреди убийството през 2020 година, разказа Солеймани като " терорист номер едно на всички места по света ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР