Според авторите на ново изследване нарастването на човешкия мозък (феномен,

...
Според авторите на ново изследване нарастването на човешкия мозък (феномен,
Коментари Харесай

Човешките мозъци стават все по-големи

Според създателите на ново проучване повишаването на човешкия мозък (феномен, който следим най-малко от 30-те години на предишния век насам) евентуално е резултат от възстановяване на факторите на околната среда в ранна възраст и може да работи като оръжие против опасността от деменция с напредването на възрастта.

Изследователите са разгледали сканиранията с ЯМР на мозъците на 3226 души, взели участие във Сърдечното проучване във Фрамингам (СИФ). Започнало през 1948 година във Фрамингам, Масачузетс, СИФ включва участници, родени през всяко десетилетие от 30-те години на предишния век насам – и в този момент включва децата и внуците на някои от участниците в първичната кохорта.

При прегледа на сканиранията – които са извършени сред 1999 и 2019 година – създателите на проучването се стремят да сравнят мозъците на хората, родени през 30-те години, с тези, родени през 70-те години. Така те открили, че междинният размер на органа се е нараснал от 1234 мл на 1321 мл през този 40-годишен интервал, което съставлява разширение с към 6,6%.

Удивително е, че площта на мозъците на участниците демонстрира още по-голямо нарастване: междинната кортикална повърхнина на родените през 70-те години е била с съвсем 15% по-голяма от тази на родените четири десетилетия по-рано, като се е нараснала от 2056 на 2104 квадратни сантиметра.

Коментирайки тези резултати в изказване, създателят на проучването Чарлз ДеКарли съобщи, че „ десетилетието, в което е роден човек, наподобява оказва въздействие върху размера на мозъка и евентуално върху дълготрайното му здраве “. Търсейки пояснение на тези разлики, откривателят съобщи, че „ генетиката играе съществена роля, само че нашите открития демонстрират, че външните въздействия – като здравни, обществени, културни и просветителни фактори – също вземат участие “.

Как тъкмо ще се отрази разширението на енцефалоните ни (главните ни мозъци) върху дълготрайното ни богатство следва да разберем, макар че откривателите означават, че размерът на мозъка на възрастните е „ значим индикатор за познавателните качества в преклонна възраст “. Въз основа на тези наблюдения създателите на проучването „ изричат хипотезата, че по-големите мозъчни размери демонстрират по-голямо развиване на органа и евентуално по-голям „ мозъчен запас “, който би могъл да изясни намаляването на случаите на деменция “.

Всъщност, макар че броят на хората с заболяването на Алцхаймер продължава да нараства, общият % на популацията, страдащо от неврологични болести, свързани с възрастта, понижава от няколко десетилетия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР