Според анкети, до 80% от американците биха искали да прекарат

...
Според анкети, до 80% от американците биха искали да прекарат
Коментари Харесай

Полъхът на смъртта: Изкуствен интелект посочва кога ще умре човек с точност 90%

Според анкети, до 80% от американците биха желали да прекарат последните дни вкъщи, заобиколени от родственици и другари. Реалността обаче е такава, че 60% приключват живота си в болница.

Лекарите от време на време са прекомерно оптимистични по отношение на възможностите на пациента за оцеляване и по този начин отсрочват комплицирания диалог за това по какъв начин пациентът ще прекара последните месеци от живота си. В резултат на това един безнадеждно болен пациент прекарва на вятъра последните си часове в болничното заведение, получавайки неефикасно лекуване и минава през постоянно мъчителни процедури, вместо да си отиде безшумно от живота вкъщи, заобиколен от околните си.

В клиничната процедура експертите по палиативни грижи нормално чакат, до момента в който ги потърси лекарят на пациента. Но Стефани Харман, основателка на Станфордския център за палиативни грижи, решила да промени обстановката и да разреши на специалистите да вземат присъединяване в решението.

За тази цел, дружно с сътрудници от университета в Станфорд, тя създала система от изкуствен интелект, способна да предскаже вероятността от гибел на пациента през идващите 3-12 месеца. Предварителните резултати са оповестени в архива arXiv.org.

Авторите на създаването изясняват, че не постоянно е явно, по кое време пациентът се нуждае от лекуване, а по кое време от - палиативни грижи, които имат за цел да подобрят качеството на живот на тежко или неизлечимо заболели пациенти, само че не отстраняват аргументите за заболяването. Този метод има смисъл, в случай че гибелта на пациента в близко бъдеще е неизбежна и разрешава да бъдат облекчени страданията му от заболяването.

На каква база е създадена и по какъв начин предсказва гибелта системата четете в Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР