Според анализатори, независимо дали Кикъл ще завладее канцлерството, Австрия вече

...
Според анализатори, независимо дали Кикъл ще завладее канцлерството, Австрия вече
Коментари Харесай

За първи път след Втората световна война: Крайнодесните спечелиха изборите в Австрия

Според анализатори, без значение дали Кикъл ще завладее канцлерството, Австрия към този момент се намира в неразучена територия.

Професорът по политически науки в Университета за приложни в Каринтия Катрин Щайнер-Хаймерле разяснява, че в случай че Кикъл успее да стане канцлер, ролята на Австрия в Европейския съюз ще бъде „ доста по-различна “.

„ Кикъл постоянно е казвал, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е модел за подражателство за него и той ще застане до него “, изясни тя.

Лидерът на “Партията на свободата ” тази година подписа съюз с Орбан и се опълчва на даването на помощ на Украйна. Според него би трябвало да имаоттегляне на глобите против Русия, тъй като по думите муте вредят повече на Австрия, в сравнение с Москва.
Ключовата роля на президента
Кикъл към този момент съобщи, че е подготвен да беседва с всички партии за сформиране на коалиция, а президентът Александър Ван дер Белен, който управлява съставянето на държавни управления, прикани политическите силида намерят общ език в договарянията през идващите седмици.

Ван дер Белен не споделя вижданията на “Партията на свободата ” по някои въпроси. Той не е склонен с групировката във връзка с рецензиите ѝ към Европейския съюз (ЕС) и неуспеха ѝ да осъди нахлуването на Русия в Украйна. Президентът към този момент съобщи, че не би назначил Кикъл за канцлер. Това значи, че държавният мандат може да не отиде безусловно при спечелилия в изборите.
 За първи път след Втората международна война: Крайнодесните завоюваха изборите в Австрия Президентът Александър Ван дер Белен/ Getty images
Късно в неделя няколко десетки протестиращи против спечелилите от вота се събраха пред изборните тържества на партията, като един от тях държеше афиш с надпис „ Кикъл е нацист “, до момента в който полицията ги удържаше на разстояние.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР