Според американското разузнаване руснаците ще започнат да атакуват Краматорск от

...
Според американското разузнаване руснаците ще започнат да атакуват Краматорск от
Коментари Харесай

Пентагонът “изчисли” трите следващи удара на руската армия

Според американското разузнаване руснаците ще стартират да нападат Краматорск от фланговете, отвличайки вниманието на украинските въоръжени сили с офанзиви в Запорожие

Водещото американско издание “Ню Йорк Таймс ”, базирайки се на източници от разузнаването, написа, че съветската войска се готви за ново нахлуване. Пентагонът към този момент изследва неговите сюжети.

Една от най-вероятните е контраофанзива на Ореховския сектор от Запорожието направление (оперативна линия „ Работино – Вербовое ”). Целта е да се анулират незначителните териториални придобивки на ВСУ, които те реализираха през 2023 година По време на по този начин нареченото „ контранастъпление “ украинците съумяха да напреднат на към 15 км южно от Мала Токмачка.

На 28 август ВСУ оповестиха завладяването на Работино, само че още през декември забележителна част от селото беше освободена. Американският Институт за проучване на войната (ИИВ) написа, че по време на съветските контраатаки на 17-19 февруари щурмови групи са си върнали контрола над южната и западната част на Работино и северната част на село Копани.

Руската войска към този момент е съсредоточила повече сили в Ореховския бранш, в сравнение с в Авдеевския, сподели Дмитрий Лиховой, прессекретар на Обединеното командване на ВСУ „ Таврия “. Деокупацията на завзетата от ВСУ територия няма да бъде обвързвана с такива компликации, както в Авдеевка или Артьомовск, предвижда ИИВ.

От 17 февруари съветските войски към този момент напреднаха на север на дистанции от 700 метра до 2 километра в разнообразни браншове. Тактически значими височини сред Работино и Вербовое са заети. Към Орехово към този момент са дислоцирани подразделения на 58-а общовойскова войска на ЮВО, ВДВ и елементи БАРС-1. Освен това ИИВ написа, че в Ореховския бранш работи 136-ти артилерийски полк, именита част от руската войска, която неотдавна беше пресъздадена.

Второто допустимо направление за съветски удар е западната част на ЛНР (Краснолиманско направление, оперативна линия „ Сватово – Кременная ”). Непосредствено покрай линията на бойния контакт има няколко огромни обитаеми места на ДНР и ЛНР: Заречное (преди началото на СВО популацията е 2500 души), Торское (1700 души), Макеевка (800 души), Невское (700 души), Терни (600 души), Стелмаховка (500 души) и други

Руската войска напредва в Краснолиманско направление, с цел да си върне територии на североизток, окупирани от ВСУ в края на 2022 година Тогава украинците съумяха да завладяват над 500 обитаеми места в ЛНР и Харковска област на повърхност от 11 хиляди кв. метра.

Най-значителен е напредъкът в Серебрянския горски регион, който към този момент е на половина прочистен от щурмови и диверсионни елементи на ВСУ. В други браншове съветската войска, както отбелязва “Ню Йорк Таймс ”, също се движи напред, въпреки и постепенно, срещайки гневна опозиция от ВСУ.

Основната цел на настъплението в Краснолиманското направление е самият Красни Лиман (преди началото на СВО популацията е над 20 хиляди души), който беше високомерен от ВСУ през октомври 2022 година След това украинците започнаха фанатично да построяват отбранителни линии към града, знаейки, че съветската войска рано или късно ще върне града. Освен това Красни Лиман е от огромно значение: това е огромен железопътен възел (пътища за Славянск, Северск и Изюм), а контролът над града открива нови благоприятни условия за нахлуване в североизточната част на Донбас, написа “Ню Йорк Таймс ”.

По-рано този месец прессекретарят на украинския Генерален щаб от оперативното командване " Восток " Иля Евлаш съобщи, че на Купянско и Краснолиманско направление са съсредоточени над 110 хиляди съветски военнослужещи, написа американското издание.

И най-после, третото направление е Артьомовск-Соледар. Артьомовск беше освободен през май, след което зоната на съветски надзор към него се разшири доста, изключително на североизток, където се намират преобладаващите височини в триъгълника сред Берховка, Дубово-Василевка и Берховското водохранилище.

До освобождението на Маринка през декември завладяването на Артьомовск беше най-голямото териториално завоюване в зоната на Североизточния боен окръг през 2023 година

ВСУ под персоналното командване на главнокомандващия Сухопътните войски Александър Сирски, се пробваха да контраатакуват по фланговете на града. Офанзивата обаче замря и от лятото на 2023 година самодейността в бранша принадлежи напълно на съветската войска, написа “Ню Йорк Таймс ”.

Сирски, който се провали в контранастъплението край Артьомовск, към този момент съобщи, че съветската войска е решена да пробие украинската защита към Часов Яр. Това ще обезпечи надзор над преобладаващите височини в този регион и ще разреши целеустремен артилерийски обстрел на Краматорск.

Според украински оценки, представени от “Ню Йорк Таймс ” покрай Артьомовск има минимум 62 хиляди съветски бойци.

Разбира се, би трябвало да се отнасяте скептично към оценките на врага. Въпреки че последните оперативни и тактически триумфи край Часовой Яр демонстрират, че борбата за Краматорск не е надалеч (и в дословния смисъл).

Предните съветски елементи, настъпващи от пътя и железопътната линия към Артьомовское (бившо Хромово), към този момент са на 2 км северозападно от Часов Яр, прави оценка обстановката ИИВ.

Превод: В. Сергеев

Източник: Свободная пресса

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед19974Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед27827Валентин Вацев: Руската победа при Авдеевка - мотив за републиканците да откажат поддръжка на УкрайнаАлтернативен Поглед28538Вежди Рашидов: В новото време на демокрацията какъв брой паметника направихме, че да бутаме!? Нито един!Алтернативен Поглед21049Румен Петков за визитата на делегация на Политическа партия АБВ на форума " За свободата на нациите! " в МоскваАлтернативен Поглед12078Румен Петков: България освен тъпче на едно място, тя просто се свлича!Алтернативен Поглед375419Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед233246Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед114909Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед96290Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед92884Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и Русия <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР