Според Александър Коган той е жертва както на социалната мрежа,

...
Според Александър Коган той е жертва както на социалната мрежа,
Коментари Харесай

Учен: Аз съм изкупителна жертва в скандала с Фейсбук

Според Александър Коган той е жертва както на обществената мрежа, по този начин и на консултантска компания, упреквана, че е пробвала да наклони публичното мнение в Съединени американски щати в интерес на Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Тази седмица Facebook беше разтърсена, откакто източник изнесе данни, че "Кеймбридж аналитика " - консултантска компания в областта на политиката, която е била наета от Тръмп за предизборната му акция през 2016 година - е придобила непозволен достъп до данни за 50 милиона консуматори на Facebook.

През последните два дни обществената мрежа загуби първо 40, а към този момент 60 милиарда $ от цената си на фондовите пазари заради опасения, че нейните връзки с "Кембридж аналитика " може да навредят на репутацията й, да подплашат рекламодателите и да станат причина за въвеждане на по-строги регулации.

От компанията на Марк Зукърбърг обявиха, че данните са били събирани от Александър Коган - академик в региона на логиката на психиката, основал приложение в границите на обществената мрежа, което е било свалено от 270 000 души. Според Facebook по-късно той нарушил нейните правила, като предал данните за потребителите на "Кембридж аналитика ".

"Събитията през последната седмица са същински потрес ", съобщи обаче Коган пред Би Би Си. - "Според мен всъщност съм употребен като изкупителна жертв а, както от Facebook, по този начин и от "Кембридж аналитика ", в случай че смятахме, че вършим нещо напълно нормално. Получихме уверения от "Кембридж аналитика ", че всичко е изрядно от правна позиция и не нарушава изискванията на предоставяната (от Фейсбук) услуга "

Коган счита, че точността на тази база данни е била "преекспонирана " от "Кеймбридж аналитика ", както и че е било по-вероятно информацията да навреди на акцията на Тръмп.

Александър Никс, ръководителят на "Кембридж аналитика ", който през вчерашния ден беше краткотрайно отхвърлен от служба, обаче декларира на скрито изработен видеозапис , че неговата компания е изиграла решаваща роля за изборната победа на американския президент.

Междувременно Федералната комисия по търговия на Съединени американски щати стартира следствие против Facebook. Още детайлности за цялата скица, вижте тук .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР