Споразумението за внос на руски газ между Булгаргаз и Газпром

...
Споразумението за внос на руски газ между Булгаргаз и Газпром
Коментари Харесай

АБВ вярва, че Булгаргаз е можело да договори много по-ниска цена на руския газ

Споразумението за импорт на съветски газ сред " Булгаргаз " и " Газпром Експорт " лишава България от спомагателни 98 млн. лв. годишно. Това твърди в своя позиция АБВ, като дефинира случилото се за " неуспех ".
Според АБВ, " Булгаргаз " е можело да смъкна цената на синьото гориво от Русия с 12%, а не с 5%. Това е " изтощение ", " тежък неуспех във всички вероятни параметри! Дали поради слугинаж или несръчност, няма значение за бита и стопанската система, които ще платят сметката ", упорстват от партията на някогашния Министерство на вътрешните работи министър Румен Петков.
От партията на Петков питат и дали от " Булгаргаз " са провалили опциите за по-ниска цена, тъй като няколко месеца са желали " нереалистично " поевтиняване от 30% - " закъснение, което ни се отрази съдбовно, само че се оказа печелившо и за Украйна, и за Русия? "
" На удобния декор на по-късото трасе на новия маршрут, навлизането на конкурентен полутечен природен газ и обстановката на пазара на природен газ в Европа, " Булгаргаз " не съумя да отбрани интереса на Република България и да контракти понижение на директните такси в размер на най-малко 180 милиона лв. годишно ", споделя още АБВ.
" Няма да спрем да повтаряме, че тъй като не успяхме да построим на наша територия газопровода по така наречен Балкански поток, от 1 януари 2020 година България от страна, която транзитира газ и печели от това, ще се трансформира в страна, която си купува газ, освен това на незадоволително ниска цена. Нещо повече, провалихме преноса на газ за Европа през Сърбия, която за разлика от нас в период построи нужната инфраструктура. Така в новото десетилетие ще осъмнем с обща загуба на доходи в размер на 300 млн. лв. годишно ", обобщава АБВ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР