Спорът за това чий да е външният министър е чисто

...
Спорът за това чий да е външният министър е чисто
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Не разбирам смисъла на спора кой да бъде външен министър

Спорът за това чий да е външният министър е чисто политически, а не поради промяна на външополитическите цели. Така някогашният министър на външните работи Ивайло Калфин разяснява разногласието сред ГЕРБ и ПП-ДБ кой ще заеме поста на външен министър след ротацията на 6 март. Бойко Борисов позволи през вчерашния ден, че Министерство на външните работи може да бъде поето от различен представител на ГЕРБ, а не от Мария Габриел, която ще бъде министър-председател.

" Аз не разбирам смисъла, отвън чисто партийния смисъл, на този спор. Не слушам спор по някаква промяна на външнополитическите цели. Аргументът на акад. Денков е безусловно недопустим - че желае да се чуе гласът на ПП-ДБ в Европа. Аз съм бил външен министър и не мисля, че гласа ми е бил на партиен водач, когато съм защитавал ползите на страната ", сподели Ивайло Калфин пред Българска национална телевизия.

Той акцентира, че външната политика на България се съставлява и дефинира от Министерски съвет, а освен от министъра на външните работи.

" Министърът на външните работи не е повествовател. Той е министър, който съставлява страната и от него се чака да има начинания, това нещо липсва тотално в страната през последните 15 години. Като влязохме в Европейски Съюз имахме редица районни начинания, на Балканите и в Черно море. Бяхме забележими в европейската политика. Постепенно тази разпоредителност изчезна и стана много внушителен пост ", сподели още той.

" За страдание през последните много години Министерство на външните работи е обект на много политически намеци, което се отразява зле на професионалната подготовка на министерството, тъй че и там е нужно успокоение ", акцентира Калфин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР